Vijesti

NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA PROVEDENA VELIKA AKCIJA PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH. LIŠENO SLOBODE 9 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, CARINSKE I POREZNE UTAJE U VIŠEMILIONSKIM IZNOSIMA

26.08.2013. 15:10

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, ovlašteni policijski službenici SIPA-e su lišili slobode 9 osumnjičenih osoba te izvršili pretrese na 17 lokacija u Tuzli i okolini.

Između ostalih, lišen je slobode osumnjičeni Sedinet Karić, zv. „Sido“, ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi uvoza tekstilne robe u BiH, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ-u Tuzla, a u vrijeme lišenja slobode nalazio se na dopustu.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode su pod višemjesečnom istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi sa carinskim i poreznim utajama u višemilionskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani Bosne i Hercegovine.

Radi se o organiziranom kriminalu u procesu uvoza velikih količina robe iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu, za koju su utajene i nisu plaćene odgovarajuće dadžbine, a lažno je prikazivano da je vrijednost uvezene robe višestruko manja.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o predlaganju mjere pritvora.

Ova akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH u obračunu sa organiziranim kriminalom, te naročito onim oblicima koji podrivaju i ugrožavaju ekonomski sistem Bosne i Hercegovine i nanose štetu ekonomskoj stabilnosti i građanima Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba