Vijesti

INFORMACIJA ZA MEDIJE

26.08.2013. 15:13

Informacija za medije u vezi s aktivnostima u okviru Protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Realizacija saradnje u skladu s Protokolom o saradnji predstavlja pozitivan pomak u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, a podržava je i Evropska unija u skladu sa zaključcima strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa.

Nakon potpisivanja Protokola, održan je niz sastanaka predstavnika dvaju tužilaštava, a uskoro će biti održan i sastanak na kojem će učestvovati glavni tužioci Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Tužilaštvo BiH pozdravlja pozitivne pomake koji se dešavaju nakon potpisivanja Protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kako bi se poduzele sve aktivnosti da se počinioci ratnih zločina ubuduće ne mogu skrivati od procesuiranja jer posjeduju državljanstva drugih zemalja.

Ova zajednička saradnja je pozitivan pomak i u svjetlu evropskih integracija zemalja regiona radi jačanja procesa vladavine prava i pomirenja, kao i postizanja pravde kako bi se ispunila očekivanja žrtava ratnih zločina i njihovih porodica.

Tužilaštvo BiH će učiniti maksimalne napore da pruži podršku i pomoć kolegama iz Srbije u skladu sa Protokolom.

Ne možemo govoriti o detaljima vezanim za predmete u okviru kojih se realizira međusobna pomoć, jer doista ne bi bilo profesionalno i u skladu sa tužilačkim profesionalnim standardima da to činimo putem medija.

Video snimak možete pogledati OVDJE


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba