Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA NEOVLAŠTENI PROMET OPOJNIM DROGAMA

06.08.2013. 15:09

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene:

1.   Ž.P. (1968), iz Stoca, državljanina BiH i

2.   Z.K. (1971), iz Stoca, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Navedene osobe lišene su slobode od strane ovlaštenih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA dana 02.08.2013. godine u poslijepodnevnim satima, a sumnjiče se da su počinile krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH.

Između ostalog, mjera pritvora predložena je iz razloga što postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, naročito zbog činjenice da bi, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli napustiti područje Bosne i Hercegovine, te bi na taj način postali nedostupni organima gonjenja.

Također, pritvor je predložen i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opravdane bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto krivično djelo.

Prijedlog za određivanje pritvora proslijeđen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba