Vijesti

NA GRADSKOJ DEPONIJI U BUĆA POTOKU POČELA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

23.07.2013. 15:12

Pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH počela je ekshumacija na Gradskoj deponiji Buća Potok u Sarajevu. a lokalitetu Gradska deponija Buća Potok u opštini Novi Grad Sarajevo počela je ekshumacija, prilikom koje su pronađeni nekompletni ostaci jednog tijela. Ova ekshumacija bit će nastavljena narednih dana.

 

Sa ovog tijela bit će uzeti uzorci za DNK analizu, radi utvrđivanja identiteta žrtve. DNK analiza uzoraka radit će se u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). 

Ostaci pronađenog tijela bit će prebačeni u Spomen kosturnicu Miljevići u Istočnom Sarajevu, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumaciji su prisustvovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba