Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МЛАДЕНА ЖДРАЛЕ (1981) ЗБОГ ВИШЕ ТЕШКИХ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА

19.07.2013. 15:06

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против једног лица због учествовања у троструком убиству на Врацама 2005. године.

Оптужница је подигнута против Младена Ждрале званог „Пата“, рођеног 18.04.1981. године у Сарајеву, држављанина БиХ, који је у притвору од 05.02.2013. године.

Осумњичени Младен Ждрале се терети да је током 2005. године, заједно са Говедарица Борисом, из њима познатих разлога, организовао убиство Тодоровић Милорада, па су по претходном договору прибавили средства за извршење кривичног дјела и провели друге припремне радње да га лише живота.

Они су дана 03/04.11.2005. године отуђили једно путничко моторно возило, набавили украдене дипломатске таблице које су поставили на ово возило, изнајмили гаражу на подручју Источног Сарајева гдје су га сакрили, набавили аутоматску пушку калибра 7,62 мм, те утврдили правце кретања и мјеста гдје борави Милорад Тодоровић.

Како се наводи у оптужници, Ждрале Младен и Говедарица Борис су се, након извршених припремних радњи, дана 18.11.2005. године између 20,30 и 21,00 часова, одвезли поменутим моторним возилом у близину једног угоститељског објекта на подручју Враца и поставили засједу Милораду Тодоровићу. Говедарица Борис је наоружан аутоматском пушком пришао угоститељском објекту, а Ждрале Младен је остао за управљачем украденог возила и чекао да Говедарица Борис убије Тодоровић Милорада. Говедарица Борис је кроз прозор угоститељског објекта испалио дуги рафал из аутоматске пушке у правцу стола за којим је сједио Милорад Тодоровић, иако је за сусједним столом било више других гостију. Испаљена зрна су погодила Милорада Тодоровића, Јанковић Радомира, Шендеровић Есада и Комарица Мурата, те је усљед задобијених повреда наступила тренутна смрт Милорада Тодоровића, Јанковић Радомира и Шендеровић Есада, а Комарица Мурат је задобио тешке физичке озљеде.

Говедарица Борис је затим ушао у возило, након чега су он и Младен Ждрале заједно побјегли према Источном Сарајеву, односно у већ раније припремљену гаражу.

Ово вишеструко убиство је, с обзиром на начин и све околности његовог извршења, изазвало велику узнемиреност, страх и несигурност како међу грађанима Републике Српске тако и на подручју Федерације Босне и Херцеговине, те неповјерење грађана у институције власти надлежне да обезбиједе заштиту и безбједност грађана.

Оптужени Младен Ждрале је осумњичен да је као саизвршилац учествовао у  лишењу живота више других лица и при том угрозио безбједност више других лица, а што је с обзиром на начин извршења дјела изазвало узнемиреност, страх и несигурност међу грађанима Босне и Херцеговине, озбиљне штетне посљедице изван ентитета Републике Српске и Федерације БиХ, те озбиљне реперкусије и штетне посљедице за Босну и Херцеговину због нарушавања угледа Босне и Херцеговине у међународној заједници, која се због оваквих дјела сврстава у земље високог безбједносног ризика, чиме је учинио кривично дјело убиство из члана 166. став 2. КЗ ФБиХ, кривично дјело изазивање опште опасности из члана 323. став 3. КЗ ФБиХ, у вези са чланом 31. а све у вези са чланом 53. КЗ ФБиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba