Vijesti

U UGROŽAVANJU SIGURNOSTI I PUCNJAVI U MOSTARU SUDJELOVALA OSOBA KOJA JE NEZAKONITO POMILOVANA OD IZDRŽAVANJA KAZNE. TUŽILAŠTVO BiH NASTAVLJA ISTRAGU U PRAVCU PODIZANJA OPTUŽNICE U PREDMETU BUDIMIR I OSTALI

18.07.2013. 15:07

Nakon ugrožavanja sigurnosti i okršaja vatrenim oružjem u Mostaru, želimo informirati javnost da je jedan od sudionika pucnjave i obračuna osuđenik Damir Vašiček, koji je nezakonito pomilovan i nalazio se na slobodi, iako je trebao biti na izdržavanju kazne.

Ovaj događaj, nakon obračuna vatrenim oružjem i pucnjave u Tuzli, prije manje od mjesec dana, ukazuje da osobe koje su nezakonito pomilovane ili oslobađane od izdržavanja kazne, sudjeluju u incidentima i ugrožavanju sigurnosti građana Bosne i Hercegovine, a na što je Tužilaštvo BiH skretalo pažnju prilikom istrage i preduzimanja istražnih radnji u predmetu Budimir i drugi.

Damir Vašiček je višestruko osuđivana osoba u kratkom vremenskom periodu i trebao se nalaziti na izdržavanju kazne, međutim, nezakonitim pomilovanjima, puštanjima na uslovnu slobodu i smanjivanjima kazne, on se od početka mjeseca nalazi na slobodi, nakon čega je sudjelovao u oružanom incidentu i ugrožavanju sigurnosti građana Mostara.

Tužilaštvo BiH, SIPA i ostale agencije za provođenje zakona koje rade na ovom predmetu, nastavljaju istragu u pravcu podizanja optužnice u predmetu protiv Živka Budimira i drugih.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba