Вијести

ДОГОВОРЕНА ПОДРШКА МИСИЈЕ ОЕБС-a У БиХ И ДОНАТОРА ТУЖИЛАШТВУ БиХ

17.07.2013. 16:32

Потписан Уговор између Организације за европску безбједност и сарадњу и Тужилаштва Босне и Херцеговине о провођењу пројекта „Подршка ефикасном процесуирању предмета ратних злочина у БиХ“.

У оквиру структуралног дијалога о правосуђу и у складу са његовим препорукама, Европска унија ће обезбиједити значајан износ средстава за правовремено процесуирање ратних злочина који се процесуирају у правосудним институцијама у БиХ. У склопу годишњег IPA програма за 2012-2013. годину, намијењено је 16,8 милиона евра за пружање подршке смањивању броја ових неријешених предмета. Међутим, IPA средства неће бити на располагању до почетка или средине 2014. године.

Да би се рад на предметима ратних злочина могао одвијати без застоја, потписан је Уговор између Мисије ОЕБС-а у БиХ и Тужилаштва БиХ, да би се што прије убрзао процес јачања капацитета Тужилаштва БиХ, ради што ефикаснијег процесуирања предмета ратних злочина у Босни и Херцеговини.

На данашњем састанку представника Мисије ОЕБС-а у БиХ и Тужилаштва БиХ договорени су облици помоћи коју ће Тужилаштву БиХ пружити Мисија ОЕБС-а у БиХ, као и донатори из Европске уније, нарочито Амбасада Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства, Швајцарске, Норвешке и Шведске.

Подршка ће се односити на јачање капацитета Регионалног тима 6 Тужилаштва Босне и Херцеговине за рад на предметима ратних злочина. Донирана средства биће искориштена за ангажман и запошљавање стручних сарадника, сарадника и преводилаца у Регионалном тиму 6, како би се убрзало процесуирање предмета ратних злочина које покрива овај тим.

Очекује се да ће већ наредног мјесеца бити расписан конкурс за пријем новог особља које ће радити са новим тужиоцима, чије запослење је одобрио Високи судски и тужилачки савјет, на захтјев Тужилаштва Босне и Херцеговине, а за које је средства одобрио Савјет министара Босне и Херцеговине.

Главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине се такође састао са Howardom Tuckerom, шефом Мисије Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) из Канцеларије у Сарајеву, са којим је разговарао о сарадњи Тужилаштва БиХ и Тужилаштва при МКСЈ. Господин Салиховић је упознао господина Tuckera о похвалама Савјета Европе у вези са испуњавањем препорука из структуралног дијалога о правосуђу, као и о интензивираној регионалној сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина, која води помирењу у региону.

Господин Салиховић је упознао господина Tuckera о четири до сада одржана састанка са тужиоцима из Републике Србије, на којима су тужиоци из БиХ и Србије разговарали о конкретним предметима ратних злочина, за чије процесуирање су заинтересоване обје стране.

На овом састанку је договорена посјета главног тужиоца при МКСЈ Serge Brammertza Тужилаштву Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba