Vijesti

DOGOVORENA POTPORA MISIJE OESS-a U BiH I DONATORA TUŽITELJSTVU BiH

17.07.2013. 16:32

Potpisan Ugovor između Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine o provedbi projekta „Podrška efikasnom procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH“.

U okviru strukturiranog dijaloga o pravosuđu i sukladno njegovim preporukama, Europska unija će osigurati značajan iznos sredstava za pravodobno procesuiranje ratnih zločina koji se procesuiraju u pravosudnim institucijama u BiH. U sklopu godišnjeg IPA programa za 2012.-2013. godinu, namijenjeno je 16,8 milijuna eura za pružanje potpore smanjivanju broja ovih neriješenih predmeta. Međutim, IPA sredstva neće biti na raspolaganju do početka ili sredine 2014. godine.

Da bi se rad na predmetima ratnih  zločina mogao odvijati bez zastoja, potpisan je Ugovor između Misije OESS-a u BiH i Tužiteljstva BiH, da bi se što prije ubrzao proces jačanja kapaciteta Tužiteljstva BiH, radi što učinkovitijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Na današnjem sastanku predstavnika Misije OESS-a u BiH i Tužiteljstva BiH dogovoreni su oblici pomoći koju će Tužiteljstvu BiH pružiti Misija OESS-a u BiH, kao i donatori iz Europske unije, osobito Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, Norveške i Švedske.

Potpora će se odnositi na jačanje kapaciteta Regionalnog tima 6 Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za rad na predmetima ratnih zločina. Donirana sredstva bit će iskorištena za angažman i zapošljavanje stručnih suradnika, suradnika i prevoditelja u Regionalnom timu 6, kako bi se ubrzalo procesuiranje predmeta ratnih zločina koje pokriva ovaj tim.

Očekuje se da će već narednog mjeseca biti raspisan javni natječaj za prijem novog osoblja koje će raditi sa novim tužiteljima, čije uposlenje je odobrilo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, na zahtjev Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a za koje je sredstva odobrilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine se također sastao sa Howardom Tuckerom, šefom Misije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) iz Ureda u Sarajevu, sa kojim je razgovarao o suradnji Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva pri MKSJ. Gospodin Salihović je upoznao gospodina Tuckera o pohvalama Vijeća Europe u svezi sa ispunjavanjem preporuka iz strukturiranog dijaloga o pravosuđu, kao i o intenziviranoj regionalnoj suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, koja vodi pomirenju u regionu.

Gospodin Salihović je upoznao gospodina Tuckera o četiri do sada održana sastanka sa tužiteljima iz Republike Srbije, na kojima su tužitelji iz BiH i Srbije razgovarali o konkretnim predmetima ratnih zločina, za čije procesuiranje su zainteresirane obje strane.

Na ovom sastanku je dogovorena posjeta glavnog tužitelja pri MKSJ Serge Brammertza Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba