Vijesti

DOGOVORENA PODRŠKA MISIJE OSCE-a U BiH I DONATORA TUŽILAŠTVU BiH

17.07.2013. 16:32

Potpisan Ugovor između Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi i Tužilaštva Bosne i Hercegovine o provedbi projekta „Podrška efikasnom procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH“.

U okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu i u skladu sa njegovim preporukama, Evropska unija će osigurati značajan iznos sredstava za pravovremeno procesuiranje ratnih zločina koji se procesuiraju u pravosudnim institucijama u BiH. U sklopu godišnjeg IPA programa za 2012-2013. godinu, namijenjeno je 16,8 miliona eura za pružanje podrške smanjivanju broja ovih neriješenih predmeta. Međutim, IPA sredstva neće biti na raspolaganju do početka ili sredine 2014. godine.

Da bi se rad na predmetima ratnih zločina mogao odvijati bez zastoja, potpisan je Ugovor između Misije OSCE-a u BiH i Tužilaštva BiH, da bi se što prije ubrzao proces jačanja kapaciteta Tužilaštva BiH, radi što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Na današnjem sastanku predstavnika Misije OSCE-a u BiH i Tužilaštva BiH dogovoreni su oblici pomoći koju će Tužilaštvu BiH pružiti Misija OSCE-a u BiH, kao i donatori iz Evropske unije, osobito Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, Norveške i Švedske.

Podrška će se odnositi na jačanje kapaciteta Regionalnog tima 6 Tužilaštva Bosne i Hercegovine za rad na predmetima ratnih zločina. Donirana sredstva bit će iskorištena za angažman i zapošljavanje stručnih saradnika, saradnika i prevodilaca u Regionalnom timu 6, kako bi se ubrzalo procesuiranje predmeta ratnih zločina koje pokriva ovaj tim.

Očekuje se da će već narednog mjeseca biti raspisan oglas za prijem novog osoblja koje će raditi sa novim tužiocima, čije zaposlenje je odobrilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće, na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a za koje je sredstva odobrilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine se također sastao sa Howardom Tuckerom, šefom Misije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) iz Ureda u Sarajevu, sa kojim je razgovarao o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva pri MKSJ. Gospodin Salihović je upoznao gospodina Tuckera o pohvalama Vijeća Evrope u vezi sa ispunjavanjem preporuka iz strukturalnog dijaloga o pravosuđu, kao i o intenziviranoj regionalnoj saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, koja vodi pomirenju u regionu.

Gospodin Salihović je upoznao gospodina Tuckera o četiri do sada održana sastanka sa tužiocima iz Republike Srbije, na kojima su tužioci iz BiH i Srbije razgovarali o konkretnim predmetima ratnih zločina, za čije procesuiranje su zainteresirane obje strane.

Na ovom sastanku je dogovorena posjeta glavnog tužioca pri MKSJ Serge Brammertza Tužilaštvu Bosne i Hercegovine


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba