Вијести

У БЕОГРАДУ ОДРЖАН УСПЈЕШАН САСТАНАК О ПРОЦЕСУИРАЊУ ПРЕДМЕТА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

15.07.2013. 15:48

Делегација Тужилаштва БиХ у Београду састала се са званичницима Тужилаштва за ратне злочине Србије. Договорена је реализација сарадње на конкретним предметима, као и пружање помоћи колегама из Србије у процесуирању предмета ратног злочина који је извршен у Штрпцима.

Званичници Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, замјеници главног тужиоца Весна Будимир и Драган Чорлија, те тужилац Ибро Булић, боравили су у дводневној посјети Београду, гдје су се састали са највишим званичницима Тужилаштва за ратне злочине Србије, на челу са тужиоцем Миланом Петровићем.

Овај састанак представља наставак активности у складу са Протоколом о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

Тужиоци су разговарали о конкретној сарадњи на предметима у којима је, ради даљег процесуирања, потребна узајамна помоћ тужилаштава БиХ и Србије.

Колеге из Београда су од делегације тужилаца из БиХ затражиле помоћ у проналажењу посмртних остатака жртава ратног злочина које су отете из воза у Штрпцима, а за чије се посмртне остатке претпоставља да се налазе у БиХ.

Тужилаштво БиХ је обећало максималну помоћ колегама из Србије у проналаску и ексхумирању ових посмртних остатака.

Тужиоци из БиХ су колеге из Србије упознали о предметима против више од 30 лица чије процесуирање у БиХ није могло бити реализовано, јер се према свим доступним сазнањима налазе на територији Србије.

Међу овим лицима има и лица против којих је у БиХ подигнута оптужница.

Колеге из Србије су дале чврста увјеравања да ће провјерити да ли се наведена лица налазе у Србији, након чега ће се договорити даљи кораци око њиховог процесуирања.

На састанку је договорено и да се сљедећи састанак одржи у мјесецу августу у Сарајеву на највишем нивоу, на којем би присуствовали главни тужиоци Владимир Вукчевић и Горан Салиховић.

Реализација сарадње, у складу са Протоколом о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, представља позитиван помак у борби против некажњивости ратних злочина, а ову сарадњу подржава и Европска унија, у складу са закључцима структуралног дијалога о реформи правосуђа.

За наредну седмицу планиран је састанак у Сарајеву, на највишем нивоу, између главних тужилаца БиХ и Хрватске, Горана Салиховића и Младена Бајића, гдје ће се такође разговарати о конкретној сарадњи и међусобној помоћи у складу са потписаним Протоколом.

Тужилаштво БиХ поздравља позитивне помаке који се дешавају након потписивања Протокола о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, како би се предузеле све активности да се починиоци ратних злочина убудуће не могу сакривати од процесуирања, јер посједују држављанства других земаља.

Ова заједничка сарадња је позитиван помак и у свјетлу европских интеграција земаља региона ради јачања процеса владавине права и помирења, као и постизања правде, како би се испунила очекивања жртава ратних злочина.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba