Vijesti

U BEOGRADU ODRŽAN USPJEŠAN SASTANAK O PROCESUIRANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

15.07.2013. 15:48

Izaslanstvo Tužiteljstva BiH u Beogradu sastalo se sa dužnosnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Dogovorena je realizacija suradnje na konkretnim predmetima, kao i pružanje pomoći kolegama iz Srbije u procesuiranju predmeta ratnog zločina koji je počinjen u Štrpcima.

Dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, zamjenici glavnog tužitelja Vesna Budimir i Dragan Čorlija, te tužitelj Ibro Bulić, boravili su u dvodnevnoj posjeti Beogradu, gdje su se sastali sa najvišim dužnosnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije, na čelu sa tužiteljem Milanom Petrovićem.

Ovaj sastanak predstavlja nastavak aktivnosti sukladno Protokolu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Tužitelji su razgovarali o konkretnoj suradnji na predmetima u kojima je, radi daljnjeg procesuiranja, potrebna uzajamna pomoć tužiteljstava BiH i Srbije.

Kolege iz Beograda su od izaslanstva tužitelja iz BiH zatražile pomoć u pronalaženju posmrtnih ostataka žrtava ratnog zločina koje su otete iz voza u Štrpcima, a za čije se posmrtne ostatke pretpostavlja da se nalaze u BiH.

Tužiteljstvo BiH je obećalo maksimalnu pomoć kolegama iz Srbije u pronalasku i ekshumiranju ovih posmrtnih ostataka.

Tužitelji iz BiH su kolege iz Srbije upoznali o predmetima protiv više od 30 osoba čije procesuiranje u BiH nije moglo biti realizirano, jer se prema svim dostupnim saznanjima nalaze na teritoriju Srbije.

Među ovim osobama ima i osoba protiv kojih je u BiH podignuta optužnica.

Kolege iz Srbije su dale čvrsta uvjeravanja da će provjeriti da li se navedene osobe nalaze u Srbiji, nakon čega će se dogovoriti daljnji koraci oko njihovog procesuiranja.

Na sastanku je dogovoreno i da se sljedeći sastanak održi u mjesecu kolovozu u Sarajevu na najvišoj razini, na kojem bi nazočili glavni tužitelji Vladimir Vukčević i Goran Salihović.

Realizacija suradnje, sukladno Protokolu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, predstavlja pozitivan pomak u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, a ovu suradnju podržava i Europska unija, sukladno zaključcima strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa.

Za naredni tjedan planiran je sastanak u Sarajevu, na najvišoj razini, između glavnih tužitelja BiH i Hrvatske, Gorana Salihovića i Mladena Bajića, gdje će se također razgovarati o konkretnoj suradnji i međusobnoj pomoći sukladno potpisanom Protokolu.

Tužiteljstvo BiH pozdravlja pozitivne pomake koji se dešavaju nakon potpisivanja Protokola o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kako bi se poduzele sve aktivnosti da se počinitelji ratnih zločina ubuduće ne mogu skrivati od procesuiranja, jer posjeduju državljanstva drugih zemalja.

Ova zajednička suradnja je pozitivan pomak i u svjetlu europskih integracija zemalja regiona radi jačanja procesa vladavine prava i pomirenja, kao i postizanja pravde, kako bi se ispunila očekivanja žrtava ratnih zločina.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba