Вијести

ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА

04.07.2013. 15:17

По налогу Тужилаштва БиХ лишен је слободе Јосип Толић, осумњичен да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. Кривичног закона БиХ. Лишење слободе по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ извршили су полицијски службеници Граничне полиције БиХ.

Толић је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је, као припадник 102. оџачке бригаде ХВО-а, лично учествовао у психичком и физичком злостављању заробљеника српске националности који су били заробљени у више заробљеничких логора на подручју Оџака и Босанског Брода, у периоду од маја до октобра 1992. године.

Он је осумњичен да је, у својству командира страже, у више наврата у неколико логора и објеката за заробљавање на подручју Оџака и Босанског Брода, лично учествовао у злостављању више десетина жртава српске националности. Према прикупљеним доказима, жртве су силоване, злостављане и мучене на изузетно понижавајуће начине, у чему је осумњичени лично учествовао, а од посљедица мучења и злостављања одређени број заробљеника је смртно страдао.

Лице које је лишено слободе, предато је поступајућем тужиоцу који ће га испитати у својству осумњиченог, након чега ће упутити приједлог за одређивање мјере притвора.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba