Vijesti

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA. RAZGOVARANO O PRIORITETNIM AKTIVNOSTIMA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA I POLICIJSKIH AGENCIJA U OTKRIVANJU, SPRJEČAVANJU I SANKCIONIRANJU POČINITELJA KAZNENIH DJELA POVEZANIH SA TERORIZMOM

03.07.2013. 15:47

U Sarajevu je održan konstituirajući sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koju na temelju rješenja ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine sačinjavaju predstavnici pravosudnih institucija te policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA. RAZGOVARANO O PRIORITETNIM AKTIVNOSTIMA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA I POLICIJSKIH AGENCIJA U OTKRIVANJU, SPRJEČAVANJU I SANKCIONIRANJU POČINITELJA KAZNENIH DJELA POVEZANIH SA TERORIZMOM

Za predsjedavajućeg je imenovan Goran Salihović, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkim aktivnostima u budućnosti koje će biti usmjerene na otkrivanje i sprječavanje terorističkih aktivnosti, kao i kazneni progon i sankcioniranje počinitelja ovih kaznenih djela, a sukladno unapređenju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini u predstojećem procesu europskih integracija.

Najviši dužnosnici pravosuđa, policijskih i sigurnosno-obavještajnih agencija, zajedno sa dužnosnicima iz institucija zaduženih za porezne i financijske poslove, dogovarali su zajedničko djelovanje kako bi se spriječile bilo kakve aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom te aktivnosti financiranja ili pružanja potpore terorističkim aktivnostima, kao i sve druge aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom.

Sudionici sastanka razgovarali su o analizi situacije u svezi sa opasnostima od terorizma u Bosni i Hercegovini, planu ustroja, rada i aktivnosti Udarne grupe do konca 2013. godine, dinamici rada i djelovanja Udarne grupe i drugim bitnim pitanjima.

Udarna grupa predstavlja nastavak aktivnosti koje država BiH poduzima na jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma koje se provode još od 2001. godine, nakon napada na SAD 11. 09., kada je u BiH utemeljen Komitet za borbu protiv terorizma, te kasnijih aktivnosti formiranja udarnih i operativnih grupa za borbu protiv terorizma koje su oformljene nakon 2004. godine.

Predstavnik Tužiteljstva BiH je upoznao članove Udarne grupe sa nedavno izrečenom pravomoćnom presudom za kazneno djelo terorizma u predmetu Zijad Dervišević i dr., u kojem je pravomoćnom presudom utvrđeno da se radilo o kaznenom djelu terorizma iz političkih pobuda, počinjenom u Zenici 11. 04. 2011. godine podmetanjem eksplozivne naprave pod vozilo političkog dužnosnika. Počinitelji ovog kaznenog djela, u kojem na sreću nije bilo žrtava, osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne.

Zbog pružanja potpore aktivnostima pravosudnih institucija i agencija za provedbu zakona u BiH u borbi protiv terorizma, sastanku su nazočili i dužnosnici Federalnog istražnog biroa (FBI) kao i dužnosnici ureda Europske unije u BiH.

Zajednički zaključak sudionika sastanka je da sve nadležne institucije u BiH, u okviru zajedničkog djelovanja, suradnje i razmjene informacija u budućnosti moraju aktivno djelovati u borbi protiv terorizma, prije svega kako bi se terorističke aktivnosti na vrijeme otkrile i spriječile, a u slučaju da se dogode, počinitelje učinkovito otkriti i sankcionirati.

Na današnji sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma su pozvani i istom su nazočili najviši dužnosnici:

- TUŽITELJSTVA BiH,

- MINISTARSTVA SIGURNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE,

- OBAVJEŠTAJNO SIGURNOSNE AGENCIJE BOSNE I HERCEGOVINE,

- DIREKCIJE ZA KOORDINACIJU POLICIJSKIH TIJELA BOSNE I HERCEGOVINE,

- DRŽAVNE AGENCIJE ZA ISTRAGE I ZAŠTITU,

- GRANIČNE POLICIJE BOSNE I HERCEGOVINE,

- SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA BiH,

- UPRAVE ZA NEIZRAVNO OPOREZIVANJE BOSNE I HERCEGOVINE,

- FEDERALNOG TUŽITELJSTVA BOSNE I HERCEGOVINE,

- TUŽITELJSTVA BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE,

- REPUBLIČKOG TUŽITELJSTVA REPUBLIKE SRPSKE,

- MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRPSKE,

- FEDERALNOG MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA,

- FEDERALNE UPRAVE POLICIJE,

- POLICIJE MUP-a REPUBLIKE SRPSKE,

- POLICIJE BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE,

- POREZNE UPRAVE REPUBLIKE SRPSKE,

- POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE,

- DUŽNOSNICI FBI-a U BiH,

- ICITAP PROJEKTA U BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba