Vijesti

OPTUŽENI SPOMENKO RAGUŽ (1976) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

02.07.2013. 15:07

Optuženi Spomenko Raguž sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 2., u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH.

Optuženi Spomenko Raguž, rođen 24. 01. 1976. godine u Stocu, nastanjen u općini Čapljina, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo za koje se tereti i sa tužiocem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH zaključio sporazum o priznanju krivice.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi Spomenko Raguž je u potpunosti priznao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 03. 12. 2012. godine. Spomenko Raguž je optužen da je kao pripadnik grupe za organizirani kriminal sudjelovao u neovlaštenoj međunarodnoj kupoprodaji, prenosu, prevozu, držanju, posredovanju u daljoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci opojne droge skank iz Republike Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, te dalje u Republiku Hrvatsku.

U skladu sa sporazumom, tužilac i odbrana su saglasni da Sud BiH izrekne optuženom Spomenku Ragužu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri (3) godine, u koju se ima uračunati vrijeme koje je osumnjičeni proveo u pritvoru po rješenju Suda BiH.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba