Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ НЕОВЛАШТЕНЕ УПОТРЕБЕ ТУЂЕГ ЖИГА

02.07.2013. 15:03

Тужилац Одјела III подигао је оптужницу против:

- Abdurrahmana Uevaka, рођеног 21. 07. 1970. године у мјесту Пејас (Peyas) у Републици Турској, настањеног у Тузли, држављанина Републике Турске и БиХ и

- Gokmena Cinara, рођеног 01. 03. 1971. године у мјесту Bogazliyan у Републици Турској, настањеног у Сребренику, држављанина Републике Турске.

Оптужница терети Abdurrahmana Uevaka да је у другој половини 2012. године, као оснивач и власник предузећа „UVAK“ д.о.о., у изнајмљеним пословним просторијама у општини Сребреник, неовлаштено складиштио нелегално израђене заштитне знакове робних марки, које је затим везењем, шивањем или термичком обрадом фиксирао на различите одјевне предмете и тако обиљежену конфекцијску робу привремено складиштио с циљем да лажне робне знакове употријеби као праве. Приликом претреса у наведеним пословним просторијама је пронађено више стотина одјевних предмета на којима су били лажни заштитни знакови робних марки, као и више од 116 кг текстилних, термалних, картонских етикета и наљепница, са натписима Adidas, Tom Tailor, Puma, Nike, Diesel, D&G, Knight, Esprit, Lacoste, Paul&Shark и Venesa, који су привремено одузети од оптуженог Abdurrahmana Uevaka.

Оптужница терети Gokmena Cinara да је у другој половини 2012. године, као оснивач и власник предузећа „Masimar“ д.о.о. Брчко, у изнајмљеним пословним просторијама у Дистрикту Брчко, неовлаштено складиштио нелегално израђене заштитне знакове робних марки Adidas, Levis, St. Oliver, Tommy Hilfinger, Tom Tailor, D&G, Puma, GAS, Emporio Armani, Replay, Paul&Shark, Nike, Kappa, Lacoste, Diesel, Diadora, које је потом везењем, шивањем или термичком обрадом фиксирао на различите одјевне предмете и тако обиљежену конфекцијску робу привремено складиштио, с циљем да лажне робне знакове употријеби као праве. Приликом претреса наведених пословних просторија пронађено је више стотина одјевних предмета на којима су били лажни заштитни знакови робних марки, као и више од 28.000 кг текстилних, термалних, картонских етикета и наљепница, са натписима различитих свјетски познатих заштитних знакова, који су привремено одузети од оптуженог Gokmena Cinara.

Како се наводи у оптужници, Abdurrahman Uevak и Gokmen Cinar су, сваки понаособ, неовлаштено складиштили и употребљавали туђи жиг, чиме су повриједили туђи жиг и учинили кривично дјело из члана 149. става 6. Закона о индустријском власништву у БиХ, а у вези са ставом 5. истог Закона, све у вези са чл. 49. Закона о жигу („Сл. гласник БиХ“, бр. 53/10).

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba