Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG NEOVLAŠTENE UPORABE TUĐEG ŽIGA

02.07.2013. 15:03

Tužitelj Odjela III podigao je optužnicu protiv:

- Abdurrahmana Uevaka, rođenog 21. 07. 1970. godine u mjestu Peyas u Republici Turskoj, nastanjenog u Tuzli, državljanina Republike Turske i BiH i

- Gokmena Cinara, rođenog 01. 03. 1971. godine u mjestu Bogazliyan u Republici Turskoj, nastanjenog u Srebreniku, državljanina Republike Turske.

Optužnica tereti Abdurrahmana Uevaka da je u drugoj polovici 2012. godine, kao utemeljitelj i vlasnik poduzeća „UVAK“ d.o.o., u iznajmljenim poslovnim prostorijama u općini Srebrenik, neovlašteno skladištio nelegalno izrađene zaštitne znakove robnih marki, koje je potom vezenjem, šivanjem ili termičkom obradom fiksirao na različite odjevne predmete i tako obilježenu konfekcijsku robu privremeno skladištio s ciljem da lažne robne znakove uporabi kao prave. Prigodom pretresa u navedenim poslovnim prostorijama je pronađeno više stotina odjevnih predmeta na kojima su bili lažni zaštitni znakovi robnih marki, kao i više od 116 kg tekstilnih, termalnih, kartonskih etiketa i naljepnica, sa natpisima Adidas, Tom Tailor, Puma, Nike, Diesel, D&G, Knight, Esprit, Lacoste, Paul&Shark i Venesa, koji su privremeno oduzeti od optuženog Abdurrahmana Uevaka.

Optužnica tereti Gokmena Cinara da je u drugoj polovici 2012. godine, kao utemeljitelj i vlasnik poduzeća „Masimar“ d.o.o. Brčko, u iznajmljenim poslovnim prostorijama u Distriktu Brčko, neovlašteno skladištio nelegalno izrađene zaštitne znakove robnih marki Adidas, Levis, St. Oliver, Tommy Hilfinger, Tom Tailor, D&G, Puma, GAS, Emporio Armani, Replay, Paul&Shark, Nike, Kappa, Lacoste, Diesel, Diadora, koje je potom vezenjem, šivanjem ili termičkom obradom fiksirao na različite odjevne predmete i tako obilježenu konfekcijsku robu privremeno skladištio, s ciljem da lažne robne znakove uporabi kao prave. Prilikom pretresa navedenih poslovnih prostorija pronađeno je više stotina odjevnih predmeta na kojima su bili lažni zaštitni znakovi robnih marki, kao i više od 28.000 kg tekstilnih, termalnih, kartonskih etiketa i naljepnica, sa natpisima različitih svjetski poznatih zaštitnih znakova, koji su privremeno oduzeti od optuženog Gokmena Cinara.

Kako se navodi u optužnici, Abdurrahman Uevak i Gokmen Cinar su, svaki ponaosob, neovlašteno skladištili i rabili tuđi žig, čime su povrijedili tuđi žig i počinili kazneno djelo iz članka 149. stavka 6. Zakona o industrijskom vlasništvu u BiH, a u svezi sa stavkom 5. istoga Zakona, sve u svezi sa čl. 49. Zakona o žigu („Sl. glasnik BiH“, br. 53/10).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba