Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV E. H. (1987)

01.07.2013. 15:02

Tužilac Odjela III podigao je optužnicu protiv E. H., rođene 06. 06. 1987. godine u Tuzli, nastanjene u općini Srebrenik, državljanke BiH, zbog krivičnog djela carinska prijevara.

Optužnica tereti E. H. da je dana 10. 01. 2011. godine, kao direktor i ovlaštena osoba preduzeća u Brčkom koje je uvoznik i carinski obveznik, u namjeri da izbjegne djelimično plaćanje carine i dažbina na uvezene proizvode iz Turske, carinskom organu podnijela krivotvorenu fakturu.

Kako se navodi u optužnici, u namjeri da uvozne dažbine plati u manjem iznosu od propisanog, optužena je prijavila manju vrijednost uvezene robe i na taj način izbjegla plaćanje uvoznih dažbina u iznosu od 8.913,68 KM, koliko iznosi razlika između uvoznih dažbina koje su uplaćene i onih koje je trebalo uplatiti da je prijavljena stvarna vrijednost robe.

Optužena se tereti da je u namjeri da djelimično izbjegne plaćanje carine i drugih dažbina koje se plaćaju pri uvozu robe, a čiji iznos prelazi 5.000,00 KM, carinskom organu podnijela falsifikovani dokument, čime je počinila krivično djelo carinske prijevare iz čl. 216 st. 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba