Вијести

У ЛИВНУ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН ПРИБЛИЖАВАЊУ ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

28.06.2013. 14:40

На округлом столу у Ливну, који је организован са циљем приближавања рада Тужилаштва БиХ и Суда БиХ локалним заједницама, представници Тужилаштва БиХ и Суда БиХ су присутнима представили историју, организацију и рад ових институција.

У ЛИВНУ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН ПРИБЛИЖАВАЊУ ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА БиХ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Представник Тужилаштва БиХ је учесницима округлог стола презентовао историју и настанак Тужилаштва БиХ, које ове године навршава деценију свога рада и постојања, затим унутрашњу организацију Тужилаштва БиХ и Посебног одјела за ратне злочине, те статистичке податке везане за досадашњи рад на  предметима ратних злочина.

Како би боље разумјели рад тужилаштва, присутнима је презентована сложеност рада на предметима ратних злочина у којима је често потребно саслушати више десетина свједока и прикупити често и по неколико стотина доказних материјала у оквиру само једног предмета, а догађаји на које се предмети односе десили су се прије 18 или више година, што отежава њихово процесуирање.

Округли столови у локалним заједницама се одржавају да би се грађанима у градовима широм Босне и Херцеговине приближио рад и капацитети правосудних институција на државном нивоу, нарочито у процесуирању предмета ратних злочина, као и сарадња са полицијским агенцијама и свим другим институцијама које су укључене у овај процес.

На округлом столу учествовало је око 40 представника локалне заједнице, међу којима су били представници локалних власти, представници удружења жртава ратних злочина са подручја Ливна и околине, затим представници полицијских и правосудних структура, као и представници невладиних организација, представници медија те заинтересовани грађани.

Учесници округлог стола су имали прилику питати представника Тужилаштва БиХ о темама које их занимају, а које су из домена рада тужилаштва.

Округли сто у Ливну је одржан у организацији Хелсиншког одбора за људска права РС, уз подршку Амбасаде САД-а у Босни и Херцеговини.

Због важности сарадње са удружењима жртава и локалним заједницама, представници Тужилаштва БиХ редовно учествују на округлим столовима и конференцијама које се организују широм Босне и Херцеговине, а које су посвећене приближавању рада Тужилаштва БиХ локалним заједницама.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba