Vijesti

U LIVNU ODRŽAN OKRUGLI STOL POSVEĆEN PRIBLIŽAVANJU PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA

28.06.2013. 14:40

Na okruglom stolu u Livnu, koji je organiziran sa ciljem približavanja rada Tužiteljstva BiH i Suda BiH lokalnim zajednicama, predstavnici Tužiteljstva BiH i Suda BiH su nazočnima predstavili povijest, ustroj i rad ovih institucija.

U  LIVNU ODRŽAN OKRUGLI STOL POSVEĆEN PRIBLIŽAVANJU PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA BiH LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Predstavnik Tužiteljstva BiH je sudionicima okruglog stola prezentirao povijest i nastanak Tužiteljstva BiH, koje ove godine navršava desetljeće svoga rada i postojanja, zatim unutarnji ustroj Tužiteljstva BiH i Posebnog odjela za ratne zločine te statističke podatke u svezi sa dosadašnjim radom na predmetima ratnih zločina.

Kako bi bolje razumjeli rad tužiteljstva, nazočnima je prezentirana složenost rada na predmetima ratnih zločina u kojima je često potrebno saslušati više desetina svjedoka i prikupiti često i po nekoliko stotina dokaznih materijala u okviru samo jednog predmeta, a događaji na koje se predmeti odnose desili su se prije 18 ili više godina, što otežava njihovo procesuiranje.

Okrugli stolovi u lokalnim zajednicama se održavaju da bi se građanima u gradovima diljem Bosne i Hercegovine približio rad i kapaciteti pravosudnih institucija na državnoj razini, posebice u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i suradnja sa policijskim agencijama i svim drugim institucijama koje su uključene u ovaj proces.

Na okruglom stolu sudjelovalo je oko 40 predstavnika lokalne zajednice, među kojima su bili predstavnici lokalnih vlasti, predstavnici udruga žrtava ratnih zločina sa područja Livna i okolice, zatim predstavnici policijskih i pravosudnih struktura, kao i predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici medija te zainteresirani građani.

Sudionici okruglog stola su imali prigodu pitati predstavnika Tužiteljstva BiH o temama koje ih interesiraju, a koje su iz domena rada tužiteljstva.

Okrugli stol u Livnu je održan u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava RS, uz potporu Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Zbog važnosti suradnje sa udrugama žrtava i lokalnim zajednicama, predstavnici Tužiteljstva BiH redovito sudjeluju na okruglim stolovima i konferencijama koje se organiziraju diljem Bosne i Hercegovine, a koje su posvećene približavanju rada Tužiteljstva BiH lokalnim zajednicama.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba