Вијести

ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА И ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА У БиХ

17.06.2013. 15:54

У организацији полиције МУП-а РС, у Бањој Луци је одржан састанак главног тужиоца и директора полицијских агенција у Босни и Херцеговини.

ОДРЖАН РАДНИ САСТАНАК ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА И ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА У БиХ

Централне теме састанка су се односиле на јачање сарадње и координацију активности у борби против тероризма, договор у вези динамике састанака главног тужиоца и шефова полицијских агенција у будућности, те анализу проведених заједничких полицијских акција у протеклом периоду.

У оквиру јачања сарадње у бори против тероризма у Босни и Херцеговини, на састанку је разговарано о потребним активностима које ће у будућности допринијети јачању капацитета у БиХ за борбу против тероризма, кроз рад Ударне групе и Оперативне групе за борбу против тероризма.

Закључено је да добра сарадња полицијских агенција може помоћи у ефикаснијем откривању опасности од тероризма, правовременом реаговању те спречавању и санкционисању починилаца кривичних дјела која имају везе са тероризмом.

На састанку је разговарано и о санкционисању полицијских службеника који су откривени у почињењу кривичних дјела. Наиме, закључено је да се овакве појаве морају ефикасно санкционисати кроз дисциплинске и кривичне поступке, како би се такви појединци одстранили из полицијских структура.

Једна од тема састанка односила се на анализу заједничких полицијских акција које су у протеклом периоду проведене по налогу Тужилаштва БиХ. Представници Тужилаштва БиХ су присутне упознали са радом на овим предметима, од којих су неки у фази суђења, а дио предмета је у фази истраге и очекује се подизање оптужнице.

Разговарано је и о сарадњи полицијских агенција и заштити безбједности институција Босне и Херцеговине, те је закључено да је потребно јачати капацитете Дирекције за координацију полицијских тијела, како би се што успјешније штитиле институције БиХ.

На састанку у Бањој Луци је договорена динамика и састав учесника састанака главног тужиоца и директора полицијских тијела у будућности. Закључено је да ће се састанци одржавати најмање 4 пута годишње, а на састанцима главног тужиоца и директора полицијских агенција, ради боље и ефикасније сарадње, учествоваће и представник Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ и представници полицијских структура у кантонима, односно полицијски комесари.

Састанци главног тужиоца и директора полицијских агенција се одржавају периодично, ради договарања заједничких активности у борби против свих видова криминала и анализе безбједносних изазова у Босни и Херцеговини. Циљ састанака је јачање сарадње, размјена информација и договор о активностима, које ће унаприједити борбу против криминала и заштиту безбједности свих грађана Босне и Херцеговине.

На састанку у Бањој Луци су били присутни:

- Горан Салиховић, главни тужилац Тужилаштва БиХ,

- Горан Зубац, директор Агенције за истраге и заштиту – SIPA,

- Химзо Селимовић, директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ,

- Винко Думанчић, директор Граничне полиције БиХ,

- Трифко Буха, Обавјештајно-безбједносна агенција-ОБА БиХ,

- Горан Лујић, шеф Полиције Брчко дистрикта БиХ,

- Гојко Васић, директор Полиције МУП-а РС,

- Драган Лукач, директор Федералне управе полиције ФБиХ,

- Jim Tillman, ICITAP пројекат у БиХ.

Састанцима се, по потреби, придружују и представници осталих полицијских и безбједносних агенција у БиХ, уколико се неке од тема односе на материју из домена рада тих институција.

Домаћин састанка у Бањој Луци је био МУП РС, а учесницима се на почетку састанка кратко обратио и министар унутрашњих послова РС Радослав Јовичић.

Сљедећи састанак ће бити уприличен у организацији Државне агенције за истраге и заштиту-SIPA.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba