Vijesti

ODRŽAN RADNI SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH

17.06.2013. 15:54

U organizaciji policije MUP-a RS, u Banjaluci je održan sastanak glavnog tužioca i direktora policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

ODRŽAN RADNI SASTANAK GLAVNOG TUŽIOCA I DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH

Centralne teme sastanka su se odnosile na jačanje saradnje i koordinaciju aktivnosti u borbi protiv terorizma, dogovor u vezi dinamike sastanaka glavnog tužioca i šefova policijskih agencija u budućnosti, te analizu provedenih združenih policijskih akcija u proteklom periodu.

U okviru jačanja saradnje u bori protiv terorizma u Bosni i Hercegovini, na sastanku je razgovarano o potrebnim aktivnostima koje će u budućnosti doprinijeti jačanju kapaciteta u BiH za borbu protiv terorizma, kroz rad Udarne grupe i Operativne grupe za borbu protiv terorizma.

Zaključeno je da dobra saradnja policijskih agencija može pomoći u efikasnijem otkrivanju opasnosti od terorizma, pravovremenom reagovanju te sprečavanju i sankcionisanju počinilaca krivičnih djela koja imaju veze sa terorizmom.

Na sastanku je razgovarano i o sankcionisanju policijskih službenika koji su otkriveni u počinjenju krivičnih djela. Naime, zaključeno je da se ovakve pojave moraju efikasno sankcionisati kroz disciplinske i krivične postupke, kako bi se takvi pojedinci odstranili iz policijskih struktura.

Jedna od tema sastanka odnosila se na analizu združenih policijskih akcija koje su u proteklom periodu provedene po nalogu Tužilaštva BiH. Predstavnici Tužilaštva BiH su prisutne upoznali sa radom na ovim predmetima, od kojih su neki u fazi suđenja, a dio predmeta je u fazi istrage i očekuje se podizanje optužnice.

Razgovarano je i o saradnji policijskih agencija i zaštiti sigurnosti institucija Bosne i Hercegovine, te je zaključeno da je potrebno jačati kapacitete Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kako bi se što uspješnije štitile institucije BiH.

Na sastanku u Banjaluci je dogovorena dinamika i sastav učesnika sastanaka glavnog tužioca i direktora policijskih tijela u budućnosti. Zaključeno je da će se sastanci održavati najmanje 4 puta godišnje, a na sastancima glavnog tužioca i direktora policijskih agencija, radi bolje i efikasnije saradnje, učestvovat će i predstavnik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i predstavnici policijskih struktura u kantonima, odnosno policijski komesari.

Sastanci glavnog tužioca i direktora policijskih agencija se održavaju periodično, radi dogovaranja zajedničkih aktivnosti u borbi protiv svih vidova kriminala i analize sigurnosnih izazova u Bosni i Hercegovini. Cilj sastanaka je jačanje saradnje, razmjena informacija i dogovor o aktivnostima, koje će unaprijediti borbu protiv kriminala i zaštitu sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine.

Na sastanku u Banjaluci su bili prisutni:

- Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH,

- Goran Zubac, direktor Agencije za istrage i zaštitu – SIPA,

- Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH,

- Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH,

- Trifko Buha, Obavještajno-sigurnosna agencija-OSA BiH,

- Goran Lujić, šef Policije Brčko distrikta BiH,

- Gojko Vasić, direktor Policije MUP-a RS,

- Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije FBiH,

- Jim Tillman, ICITAP projekat u BiH.

Sastancima se, po potrebi, pridružuju i predstavnici ostalih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, ukoliko se neke od tema odnose na materiju iz domena rada tih institucija.

Domaćin sastanka u Banjaluci je bio MUP RS, a učesnicima se na početku sastanka kratko obratio i ministar unutrašnjih poslova RS Radoslav Jovičić.

Naredni sastanak će biti upriličen u organizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba