Vijesti

SASTALI SE PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA BiH I UN-a

14.06.2013. 15:19

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine i zvaničnici Tužilaštva BiH danas su održali sastanak sa predstavnicima UN-a. Delegaciju UN-a je predvodila gospođa Zainab Hawa Bаngura, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a za pitanja seksualnog nasilja u ratnim sukobima.

SASTALI SE PREDSTAVNICI TUŽILAŠTVA BiH I UN-a

Na sastanku je razgovarano o procesuiranju predmeta ratnih zločina koji se odnose na silovanje i seksualno zlostavljanje.

Tužilac i predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su predstavnicu UN-a sa radom Tužilaštva, kao i sa do sada procesuiranim predmetima ratnih zločina, među kojima su i predmeti ratnog zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Predstavnici Tužilaštva BiH informirali su gospođu Bаngura i njene saradnike o radu Odjela za istrage i podršku svjedocima Tužilaštva BiH, koji je osnovan radi pružanja podrške žrtvama i svjedocima.

Također je razgovarano i o modalitetima za poboljšanje i ubrzanje procesuiranja ovih predmeta, te mogućnostima pružanja podrške žrtvama ovih zločina tokom i nakon sudskog postupka.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba