Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ САСТАО СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА АМБАСАДЕ САД-а У БиХ. ИСКАЗАНА ПОДРШКА ТУЖИЛАШТВУ БиХ У УСПОСТАВЉАЊУ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

14.06.2013. 15:15

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић се састао са званичницима Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Сарајеву, који су ангажовани на питањима која се односе на јачање владавине права и сарадњу са правосуђем и агенцијама за провођење закона.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ САСТАО СЕ СА ЗВАНИЧНИЦИМА АМБАСАДЕ САД-а У БиХ. ИСКАЗАНА ПОДРШКА ТУЖИЛАШТВУ БиХ У УСПОСТАВЉАЊУ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

Током састанка је исказана подршка Тужилаштву Босне и Херцеговине у процесу јачања капацитета Тужилаштва ради успјешније борбе против организованог криминала, корупције и тероризма те ефикаснијег процесуирања предмета ратних злочина.

Главни тужилац се захвалио представницима Амбадасе САД-а на континуираној помоћи у јачању капацитета правосудних институција и агенција за провођење закона у БиХ, те изразио увјерење да ће се успјешна сарадња наставити и у будућности.

Такође, главни тужилац је истакао да је проблем процесуирања предмета ратних злочина нешто са чиме се мора суочити Босна и Херцеговина и правосуђе БиХ, да тај проблем неће ријешити Хашки суд ни међународна заједница, те да очекује подршку Савјета министара у процесу повећања капацитета Тужилаштва БиХ за процесуирање ратних злочина, за нових 12 тужилаца, као и подршку институција БиХ у процесу пресељења Тужилаштва БиХ у засебну зграду са адекватним капацитетима за смјештај свих запосленика Тужилаштва БиХ, што је један од закључака структуралног дијалога о реформи правосуђа и обавеза Босне и Херцеговине.

Ове године се навршава 10 година рада и постојања Тужилаштва БиХ, које наставља са активностима у борби против организованог криминала и корупције с циљем заштите и пружања безбједности свим грађанима Босне и Херцеговине, као и стварања окружења владавине права и закона у нашој земљи, на предстојећем путу европских интеграција.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba