Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SASTAO SE SA ZVANIČNICIMA AMBASADE SAD-a U BiH. ISKAZANA PODRŠKA TUŽILAŠTVU BiH U USPOSTAVI VLADAVINE PRAVA

14.06.2013. 15:15

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović se sastao sa zvaničnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, koji su angažovani na pitanjima koja se odnose na jačanje vladavine prava i saradnju sa pravosuđem i agencijama za provođenje zakona.

GLAVNI TUŽILAC SASTAO SE SA ZVANIČNICIMA AMBASADE SAD-a U BiH. ISKAZANA PODRŠKA TUŽILAŠTVU BiH U USPOSTAVI VLADAVINE PRAVA

Tokom sastanka je iskazana podrška Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u procesu jačanja kapaciteta Tužilaštva radi uspješnije borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma te efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Glavni tužilac se zahvalio predstavnicima Ambadase SAD-a na kontinuiranoj pomoći u jačanju kapaciteta pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona u BiH, te izrazio uvjerenje da će se uspješna saradnja nastaviti i u budućnosti.

Također, glavni tužilac je istakao da je problem procesuiranja predmeta ratnih zločina nešto sa čime se mora suočiti Bosna i Hercegovina i pravosuđe BiH, da taj problem neće riješiti Haški sud ni međunarodna zajednica, te da očekuje podršku Vijeća ministara u procesu povećanja kapaciteta Tužilaštva BiH za procesuiranje ratnih zločina, za novih 12 tužilaca, kao i podršku institucija BiH u procesu preseljenja Tužilaštva BiH u zasebnu zgradu sa adekvatnim kapacitetima za smještaj svih zaposlenika Tužilaštva BiH, što je jedan od zaključaka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa i obaveza Bosne i Hercegovine.

Ove godine se navršava 10 godina rada i postojanja Tužilaštva BiH, koje nastavlja sa aktivnostima u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije s ciljem zaštite i pružanja sigurnosti svim građanima Bosne i Hercegovine, kao i stvaranja okruženja vladavine prava i zakona u našoj zemlji, na predstojećem putu evropskih integracija.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba