Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ НЕЏАДА ХОЏИЋА (1969) И ЏЕВАДА САЛЧИНА (1956), ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА И РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА

13.06.2013. 15:15

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, подигао је оптужницу против:

- Неџада Хоџића, званог „Џони“ и „Џон Вејн“, рођеног 1969. године у Новом Пазару, држављанина БиХ и

- Џевада Салчина званог „Струја“, рођеног 1956. године у Гацку, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су у својству припадника Специјалног одреда за посебне намјене Штаба Врховне команде АРБиХ, под називом „Зулфикар“, у вријеме рата и оружаног сукоба, починили кривично дјело ратни злочин над жртвама српске и хрватске националности на подручју Игмана, на локалитету хотела „Мразиште“ и другим локацијама, у првој половини 1993. године.

Према наводима оптужнице, оптужени су лично учествовали у мучењима, злостављањима и премлаћивањима жртава, мучењима на изразито понижавајуће начине, сексуалним злостављанима, одсијецањима дијелова тијела, застрашивањима и другим нечовјечним дјелима.

Један заробљеник је смртно страдао од посљедица премлаћивања и злостављања.

Жртве над којима су злочини почињени су лица српске националности која су била доведена из логора Силос и Крупа у Тарчину, те жртве хрватске националности доведене из логора Мусала у Коњицу.

Оптужени се терете да су починили кривична дјела ратног злочина против цивилног становништва из члана 173. и ратног злочина против ратних заробљеника из члана 175. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba