Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NEDŽADA HODŽIĆA (1969) I DŽEVADA SALČINA (1956), ZBOG RATNIH ZLOČINA PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA

13.06.2013. 15:15

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv:

- Nedžada Hodžića, zvanog „Džoni“ i „Džon Vejn“, rođenog 1969. godine u Novom Pazaru, državljanina BiH i

- Dževada Salčina zvanog „Struja“, rođenog 1956. godine u Gacku, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u svojstvu pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande ARBiH, pod nazivom „Zulfikar“, u vrijeme rata i oružanog sukoba, počinili krivično djelo ratni zločin nad žrtvama srpske i hrvatske nacionalnosti na području Igmana, na lokalitetu hotela „Mrazište“ i drugim lokacijama, u prvoj polovini 1993. godine.

Prema navodima optužnice, optuženi su lično sudjelovali u mučenjima, zlostavljanjima i premlaćivanjima žrtava, mučenjima na izrazito ponižavajuće načine, seksualnim zlostavljanima, odsijecanjima dijelova tijela, zastrašivanjima i drugim nečovječnim djelima.

Jedan zarobljenik je smrtno stradao od posljedica premlaćivanja i zlostavljanja.

Žrtve nad kojima su zločini počinjeni su osobe srpske nacionalnosti koje su bile dovedene iz logora Silos i Krupa u Tarčinu, te žrtve hrvatske nacionalnosti dovedene iz logora Musala u Konjicu.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba