Vijesti

U OPĆINI PRIJEDOR IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

13.06.2013. 15:09

Pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH izvršena je ekshumacija u općini Prijedor.

Na lokalitetu Tropolje - stara džamija, u općini Prijedor, izvršena je ekshumacija prilikom koje su pronađeni skeletni ostaci jedne osobe.

Sa ovog tijela bit će uzeti uzorci za DNK analizu radi utvrđivanja identiteta žrtve. DNK analiza će se raditi u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). 

Pronađeni skeletni ostaci će biti prebačeni u Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumaciji su prisustvovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba