Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH ULOŽILO ŽALBU NA UKIDANJE PRITVORA U PREDMETU BUDIMIR I DR.

12.06.2013. 15:00

TUŽILAŠTVO BiH ISTIČE DA JE SUD U SVOM RJEŠENJU UTVRDIO NADLEŽNOST U OVOM PREDMETU, KAO I POSTOJANJE OSNOVANE SUMNJE DA JE POČINJENO KRIVIČNO DJELO

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH žalbu na rješenje suda kojim se odbija prijedlog za određivanje pritvora u predmetu protiv Živka Budimira i dr.

U žalbi se ističe da postoji potreba za određivanjem pritvora osumnjičenima zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo u žalbi traži od Suda BiH da istu uvaži te odredi mjeru pritvora i odgovarajuće mjere zabrane, kako bi se spriječilo ometanje istrage koju vodi Tužilaštvo BiH.

U vezi sa rješenjem Suda BiH, tužilaštvo ističe da su u rješenju utvrđene bitne činjenice koje potvrđuju kvalitet dokaza u ovom predmetu:

- od suda je potvrđeno postojanje osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo, na osnovu prikupljenih dokaza protiv osumnjičenih u ovom predmetu,

- utvrđena je nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH u skladu sa članom 7. Zakona o Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa agencijama za provođenje zakona, nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba