Vijesti

U BORBI PROTIV KORUPCIJE I ORGANIZIRANOG KRIMINALA, PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH, PROVEDENA JE VELIKA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA „SKELA-PAUK“. VIŠE DESETINA OSOBA JE LIŠENO SLOBODE, MEĐU KOJIMA JE VIŠE OD 10 POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

10.06.2013. 15:03

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, Graničnom policijom BiH i MUP-om RS, realiziralo je združenu policijsku akciju kodnog naziva „Skela-Pauk“.

U aktivnostima je, po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, sudjelovalo više desetina policijskih službenika koji su izvršili pretrese i lišenja slobode osumnjičenih osoba na oko 50 lokacija širom BiH.

U okviru ovih aktivnosti slobode je lišeno oko 50 osoba, među kojima je više od 10 ovlaštenih policijskih službenika Granične policije BiH i MUP-a RS.

Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH su osumnjičene da su, uvezano djelujući kroz duži period, zloupotrijebile službeni položaj i počinile krivično djelo krijumčarenja.

Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikih količina žive stoke sa područja Srbije u BiH, te nezakonito ostvarena imovinska korist u višemilionskim iznosima.

Osobe pod istragom su osumnjičene da su kao organizirana grupa počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, davanja i primanja mita, dara i drugih oblika koristi i krivično djelo krijumčarenja.

Osumnjičene osobe će u zakonskom roku biti predate postupajućem tužiocu koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u našoj zemlji, nastavlja intenzivnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u predmetima u kojima su budžet BiH i građani oštećeni za velike novčane iznose.

Također, ova akcija će koristiti i da se iz policijskih struktura odstrane osobe koje zloupotrebljavaju službeni položaj.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba