Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ВЕХИДА СУБОТИЋА (1973)

07.06.2013. 15:02

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Вехида Суботића, званог „Гелер“, рођеног 29. 05. 1973. године у мјесту Которско, општина Добој, настањеног у Зеници, раније осуђиваног, држављанина БиХ.

Оптужени Вехид Суботић се терети да је за вријеме оружаног сукоба између припадника Армије БиХ и Хрватског вијећа обране, у мјесту Дусина, на подручју општине Зеница, кршио правила међународног права, односно одредаба Женевске конвенције о заштити цивилног становништва за вријеме рата од 12. 08. 1949.г. из члана 3. става 1. тачке 1.а), у вези са чланом 147. и члана 75. става 2. тачке а) Допунског протокола уз Женевске конвенције из 1977. године који забрањује повреде које се наносе животу и физичком интегритету и нарочито убистава, осакаћења, свирепости и мучења.

Вехид Суботић је у поменутом периоду био припадник Армије Р БиХ II батаљона при 7. муслиманској бригади.

У оптужници се наводи да је оптужени дана 26. 01. 1993. године, око 05:30 часова у мјесту Дусина, заједно са другим припадницима II батаљона, упао у наведено село и опколио куће хрватских цивила, а затим наредио да се цивили, њих око 40 заробе заједно са неколико разоружаних војника ХВО-а и построје у близини куће једног од заробљених цивила, да би потом заједно са осталим припадницима издвојио 8 цивила хрватске националности и спровео их до поменуте куће, те наредио припадницима чете да убијају сваки по једног цивила.

Према наводима оптужнице, оптужени је из групе издвојио једног цивила у кога је један од припадника чете са удаљености 2-3 метра испалио рафал из аутоматске пушке, усљед чега је исти пао на земљу и како је још показивао знаке живота, наредио је да се испали још један рафал у њега, који је од испаљених метака на лицу мјеста подлегао, а потом је издвојио другог цивила и почео га сам физички злостављати, тако што га је ударао шаком у главу, ногом у стомак и ноге, од којих удараца је пао на земљу са видним физичким повредама, а затим је пришао трећем, кога је почео испитивати те му наредио да иде стазом испред њега према кући, да би, док се овај кретао испред њега, из аутоматске пушке испалио рафал у леђа, којом приликом је исти подлегао од задобијених рана, те је потом пришао издвојеној групи цивила и разоружаних припадника ХВО-а и заједно са осталим припадницима, пуцањем из аутоматског оружја у леђа постројених цивила лишили су живота четири цивила, а када је дошао ред на једног од заробљених цивила, оптужени је наредио да престану убијање.

Због свега наведеног, оптужени се терети да је у кривичноправним радњама описаним на претходни начин, починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц) КЗ-а БиХ, лишење другог лица живота, убиство, намјерно наношење лицу снажног физичког или психичког бола из Кривичног закона Босне и Херцеговине а у вези члана 180. става 1. истога Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba