Вијести

ПОЧИЊЕ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ПОВЕЋАЊА КАПАЦИТЕТА ТУЖИЛАШТВА БиХ У СКЛАДУ СА ЗАКЉУЧЦИМА И ПРЕПОРУКАМА СТРУКТУРАЛНОГ ДИЈАЛОГА. АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ ЧЕШКЕ ЋЕ ДАТИ ПОМОЋ У ТЕХНИЧКОЈ И ДРУГОЈ ОПРЕМИ ЗА РАД НОВИХ 12 ТУЖИЛАЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

06.06.2013. 15:18

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, састао се са амбасадором Републике Чешке у БиХ, Њ. Е. Томашом Суњогом.

ПОЧИЊЕ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ПОВЕЋАЊА КАПАЦИТЕТА ТУЖИЛАШТВА БиХ У СКЛАДУ СА ЗАКЉУЧЦИМА И ПРЕПОРУКАМА СТРУКТУРАЛНОГ ДИЈАЛОГА. АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ ЧЕШКЕ ЋЕ ДАТИ ПОМОЋ У ТЕХНИЧКОЈ И ДРУГОЈ ОПРЕМИ ЗА РАД НОВИХ 12 ТУЖИЛАЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

На састанку је разговарано о активностима и капацитетима Тужилаштва Босне и Херцеговине, те јачању капацитета у сегменту процесуирања предмета ратних злочина, што је закључак и препорука структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ.

С обзиром да је ВСТС БиХ одобрио повећање капацитета Тужилаштва БиХ за 12 тужилаца, амбасадор Републике Чешке у БиХ је изразио спремност Чешке да помогне јачање капацитета правосуђа и процес успостављања владавине права, те да се донацијом у техничкој и другој опреми помогне рад нових тужилаца.

Главни тужилац је изразио захвалност Амбасади Републике Чешке на подршци у процесу успостављања владавине права.

„Овај корак и спремност за помоћ у јачању капацитета Тужилаштва БиХ, нарочито у сегменту процесуирања предмета ратних злочина, представља позитиван помак у јачању капацитета правосуђа. Овом приликом позивам институције државе Босне и Херцеговине, као и међународну заједницу, да помогну процес повећања и јачања капацитета Тужилаштва БиХ, ради што ефикаснијег процесуирања предмета ратних злочина у Босни и Херцеговини“ - истакао је тужилац Салиховић

Влада Републике Чешке и раније је исказивала подршку процесу успостављања владавине права у БиХ, а амбасадор Суњог је истакао да постоји добра воља за наставак сарадње и у будућности.

Главни тужилац је упознао амбасадора са активностима које се проводе у вези пресељења Тужилаштва БиХ у засебну зграду, ради адекватног смјештаја свих запосленика.

Такође, главни тужилац је упознао амбасадора са досадашњим радом Тужилаштва БиХ и намјером да у наредном периоду, заједно са полицијским агенцијама у БиХ, интензивира борбу против организованог криминала и корупције.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba