Vijesti

POČINJE IMPLEMENTACIJA POVEĆANJA KAPACITETA TUŽITELJSTVA BiH SUKLADNO ZAKLJUČCIMA I PREPORUKAMA STRUKTURIRANOG DIJALOGA. VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE ČEŠKE ĆE DATI POMOĆ U TEHNIČKOJ I DRUGOJ OPREMI ZA RAD NOVIH 12 TUŽITELJA ZA RATNE ZLOČINE

06.06.2013. 15:18

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović, sastao se sa veleposlanikom Republike Češke u BiH, NJ. E. Tomášom Szunyogom.

POČINJE IMPLEMENTACIJA POVEĆANJA KAPACITETA TUŽITELJSTVA BiH SUKLADNO ZAKLJUČCIMA I PREPORUKAMA STRUKTURIRANOG DIJALOGA. VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE ČEŠKE ĆE DATI POMOĆ U TEHNIČKOJ I DRUGOJ OPREMI ZA RAD NOVIH 12 TUŽITELJA ZA RATNE ZLOČINE

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima i kapacitetima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, te jačanju kapaciteta u segmentu procesuiranja predmeta ratnih zločina, što je zaključak i preporuka strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

S obzirom da je VSTV BiH odobrio povećanje kapaciteta Tužiteljstva BiH za 12 tužitelja, veleposlanik Republike Češke u BiH je izrazio spremnost Češke da pomogne jačanje kapaciteta pravosuđa i proces uspostave vladavine prava, te da se donacijom u tehničkoj i drugoj opremi pomogne rad novih tužitelja.

Glavni tužitelj je izrazio zahvalnost Veleposlantvu Republike Češke na potpori u procesu uspostave vladavine prava.

„Ovaj korak i spremnost za pomoć u jačanju kapaciteta Tužiteljstva BiH, naročito u segmentu procesuiranja predmeta ratnih zločina, predstavlja pozitivan pomak u jačanju kapaciteta pravosuđa. Ovom prilikom pozivam institucije države Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnu zajednicu, da pomognu proces povećanja i jačanja kapaciteta Tužiteljstva BiH, radi što učinkovitijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini“ - istakao je tužitelj Salihović

Vlada Republike Češke i ranije je iskazivala podršku procesu uspostave vladavine prava u BiH, a veleposlanik Szunyog je istakao da postoji dobra volja za nastavak suradnje i u budućnosti.

Glavni tužitelj je upoznao veleposlanika sa aktivnostima Tužiteljstva BiH koje se provode u svezi preseljenja Tužiteljstva BiH u zasebnu zgradu, radi adekvatnog smještaja svih uposlenika.

Također, glavni tužitelj je upoznao veleposlanika sa dosadašnjim radom Tužiteljstva BiH i namjerom da u narednom razdoblju, zajedno sa policijskim agencijama u BiH, intenzivira borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba