Vijesti

POČINJE IMPLEMENTACIJA POVEĆANJA KAPACITETA TUŽILAŠTVA BiH U SKLADU SA ZAKLJUČCIMA I PREPORUKAMA STRUKTURALNOG DIJALOGA. AMBASADA REPUBLIKE ČEŠKE ĆE DATI POMOĆ U TEHNIČKOJ I DRUGOJ OPREMI ZA RAD NOVIH 12 TUŽILACA ZA RATNE ZLOČINE

06.06.2013. 15:18

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, sastao se sa ambasadorom Republike Češke u BiH, NJ. E. Tomášom Szunyogom.

POČINJE IMPLEMENTACIJA POVEĆANJA KAPACITETA TUŽILAŠTVA BiH U SKLADU SA ZAKLJUČCIMA I PREPORUKAMA STRUKTURALNOG DIJALOGA. AMBASADA REPUBLIKE ČEŠKE ĆE DATI POMOĆ U TEHNIČKOJ I DRUGOJ OPREMI ZA RAD NOVIH 12 TUŽILACA ZA RATNE ZLOČINE

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima i kapacitetima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te jačanju kapaciteta u segmentu procesuiranja predmeta ratnih zločina, što je zaključak i preporuka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

S obzirom da je VSTV BiH odobrio povećanje kapaciteta Tužilaštva BiH za 12 tužilaca, ambasador Republike Češke u BiH je izrazio spremnost Češke da pomogne jačanje kapaciteta pravosuđa i proces uspostave vladavine prava, te da se donacijom u tehničkoj i drugoj opremi pomogne rad novih tužilaca.

Glavni tužilac je izrazio zahvalnost Ambasadi Republike Češke na podršci u procesu uspostave vladavine prava.

„Ovaj korak i spremnost za pomoć u jačanju kapaciteta Tužilaštva BiH, naročito u segmentu procesuiranja predmeta ratnih zločina, predstavlja pozitivan pomak u jačanju kapaciteta pravosuđa. Ovom prilikom pozivam institucije države Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnu zajednicu, da pomognu proces povećanja i jačanja kapaciteta Tužilaštva BiH, radi što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini“ - istakao je tužilac Salihović

Vlada Republike Češke i ranije je iskazivala podršku procesu uspostave vladavine prava u BiH, a ambasador Szunyog je istakao da postoji dobra volja za nastavak saradnje i u budućnosti.

Glavni tužilac je upoznao ambasadora sa aktivnostima koje se provode u vezi preseljenja Tužilaštva BiH u zasebnu zgradu, radi adekvatnog smještaja svih zaposlenika.

Također, glavni tužilac je upoznao ambasadora sa dosadašnjim radom Tužilaštva BiH i namjerom da u narednom periodu, zajedno sa policijskim agencijama u BiH, intenzivira borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba