Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАСТАВЉА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ. ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 3 ЛИЦА ЗБОГ НЕЗАКОНИТОСТИ У ПРОЦЕСУ УНИШТАВАЊА ВИШКОВА НАОРУЖАЊА

06.06.2013. 15:10

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 3 лица, која се терете за кривична дјела у вези са уништавањем вишкова наоружања, чиме је остварена противправна имовинска корист од око 500 000,00 КМ.

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, подигао је оптужницу против:

- Марија Шеге, рођеног 1960. године у Сарајеву,

- Шефика Хасановића званог “Шешке“, рођеног 1966. године у Новом Травнику и

- Мухамеда Гурбете, рођеног 1962. године у Бугојну.

Оптужени се терете да су у периоду од 2007. до 2009. године, оптужени Шего и Хасановић као службена лица у институцијама БиХ, односно Министарству одбране БиХ, те оптужени Гурбета као директор предузећа Бинас д.д. Бугојно, починили кривична дјела несавјесног рада у служби, злоупотребе положаја или овлаштења и продужено кривично дјело фалсификовања документа.

Почињеним кривичним дјелима је нанесена велика штета држави Босни и Херцеговини због великих количина наоружања које су приказане као уништене, иако уништавање није извршено, што је изазвало велику опасност за безбједносну ситуацију. У оптужници се наводи да су оптужени на различите начине остварили незакониту имовинску корист и оштетили државу БиХ за износ од око пола милиона КМ.

Наведена кривична дјела су почињена на начин да вишкови наоружања, укључујући гранате, мине, ручне бомбе, тромблоне, упаљаче и друга експлозивна средства, који су били одређени за уништавање, нису уништени, иако су наплаћена средства за њихово уништавање. Фалсификованом документацијом лажно је приказивано да су експлозивна средства уништена, а она су остајала у складиштима, што је утврђено проведеном истрагом када је увиђајем од стране припадника SIPA-е, у мјесецу јуну 2010. године, пронађена велика количина минско-експлозивних средстава која су лажно приказана као уништена.

Такође, у оптужници се наводи да је лажно приказивано уништавање минско-експлозивних средстава која су касније процесом делаборације растављана и добијене сировине су продаване, чиме је остварена знатна имовинска корист.

Надаље, истрагом је утврђено да су одређена минско-експлозивна средства, која су требала бити уништена, преправљана те даље продавана као нова.

Истрагом Тужилаштва БиХ и овлаштених полицијских агенција је утврђено да се у овом случају злоупотреба ради о стотинама хиљада граната и минско-експлозивних средстава која су чињењем ових кривичних дјела остала у оптицају, те на тај начин угрожавала безбједносну ситуацију у Босни и Херцеговини.

У овом предмету Тужилаштво БиХ је остварило значајну сарадњу са Комисијом Парламентарне скупштине БиХ, која је радила на процесу анализе законитости процеса уништавања вишкова оружја и муниције и чији је извјештај био користан у истрази Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ упутило је оптужницу на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba