Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ КАХРЕ ВЕЈЗОВИЋА (1970) ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА

05.06.2013. 15:04

Тужилац Регионалног тима I Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, подигао је оптужницу против Кахре Вејзовића, рођеног 23. 05. 1970. године у општини Кладањ гдје је и настањен, држављанина БиХ.

Кахро Вејзовић се терети да је током рата у Босни и Херцеговини и у вријеме оружаног сукоба између ВРС и припадника ТО БиХ, у својству активног полицајца, у периоду од 19. 05. 1992. до 13. 08. 1992. године, поступајући супротно Женевским конвенцијама о заштити цивилних лица за вријеме рата, сам или скупа са другим припадницима Станице полиције (СП) Ступари, почев од мјесеца јуна 1992. године, вршио испитивање цивила мушкараца српске националности, намјерно им наносио снажну физичку и душевну бол и патњу (мучење), повреде физичког интегритета и здравља.

Цивили српске националности, мушкарци, жене и дјеца, од краја мјесеца маја 1992. до 21. јула 1993. године били су незаконито затворени, од стране припадника ПС Ступари, у становима зграда просвјетних радника и згради старог Мјесног уреда у непосредној близини ОШ „Петар Марковић“ у Ступарима у општини Кладањ, гдје су испитивани и мучени. Испитивање је вршено у наведеним зградама просвјетних радника и старом Мјесном уреду, као и у основној школи у Ступарима, ПС Ступари, а повремено и на појединим локацијама у селима МЗ Ступари (Оловци и Лупоглаво).

Оптужени Вејзовић је у поменутом периоду, на наведеним локацијама, заробљене српске цивиле мучио на разне начине, ударајући их песницама у главу, чизмама, палицом, кундаком пушке, стављајући им пиштољ и нож под грло и пријетећи им, присиљавајући их да једу папир, ударајући их по гениталијама. Једном цивилу је сломио зубе и присилио га да их прогута, а другом је по језику гасио опушке од цигарете. Један цивил српске националности је, након мучења којем је био изложен, због страха од новог премлаћивања и мучења, извршио самоубиство.

У оптужници се такође наводи да је оптужени Вејзовић, током испитивања и мучења српских цивила, псовао им мајку и говорио: „Тучем те зато што си Србин, што се зовеш Радован и српску мачку кољемо, све ћемо вас протјерати преко Дрине.“

Оптужени Кахро Вејзовић се терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. ставa 1. тачкe ц) КЗ-a БиХ, у вези са чланом 180. ставoм 1. КЗ-a БиХ, у вези са чланом 29. КЗ-a БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba