Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ И ICMP ПОДРЖАВАЈУ ПОЧЕТАК ПРОЦЕСА РЕВИЗИЈЕ НЕИДЕНТИФИКОВАНИХ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА У ОБЈЕКТИМА ЗА ЧУВАЊЕ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА У БиХ

05.06.2013. 15:00

Очекује се да ће детаљан преглед 9.300 случајева у бх. објектима за чување посмртних остатака резултирати новим идентификацијама.

Процес ревизије свих мртвачница и костурница у БиХ, који је иницирало Тужилаштво Босне и Херцеговине, започео је 05. 06. 2013. године активностима на Градском гробљу „Сутина“ у Мостару. У току процеса ревизије, у којем ће главни носиоци активности бити Институт за нестала лица БиХ, ентитетска тужилаштва, Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ и Тужилаштво БиХ, утврдиће се чињенично стање у објектима, односно извршити попис свих неидентификованих посмртних остатака у 12 објеката у БиХ.

Објекти за чување посмртних остатака у оба ентитета у БиХ тренутно похрањују око 9.300 неидентификованих случајева. Прикупљени подаци указују да ови случајеви представљају 2.500 различитих индивидуа, за које је ICMP примио коштане узорке и из њих екстрактовао генетске профиле. Међутим, наведени генетски профили се нису подударили ни са једним од преко 9.000 комплетних „сетова“ крвних узорака у ICMP-овој бази, које је ICMP добио од 18.000 сродника несталих лица.

Пописом ће се утврдити статус сваког појединачног случаја и процијенити које кораке је потребно предузети да се случај ријеши. ICMP ће додијелити свој тим антрополога како би помогли Тужилаштву БиХ, Институту за нестала лица (ИНЛ) БиХ, кантоналним и окружним тужилаштвима, Тужилаштву Брчко дистрикта БиХ и патолозима, у њиховим настојањима да ријеше ове случајеве.

Главни тужилац Горан Салиховић: „Тужилаштво БиХ подржава све активности усмјерене ка проналаску и идентификацији посмртних остатака несталих лица, што ће помоћи процесу тражења несталих у БиХ и породицама жртава рата и ратних злочина, да након дуго година трагања за посмртним остацима сазнају судбину својих најмилијих, како би их достојно укопали. Такође, овај процес је важан и за процесуирање предмета ратних злочина, у којима се докази о злочинима често заснивају на пронађеним и идентификованим посмртним остацима жртава. Очекујемо помоћ државних институција и међународне заједнице у овом процесу, који има за циљ и ефикасније рјешавање предмета ратних злочина у интересу правде и владавине права у БиХ.“

„ICMP већ годинама савјетује да неидентификовани остаци у мртвачницама у БиХ требају проћи ревизију. Захваљујући иницијативи Тужилаштва БиХ, надамо се да ће коначно бити остварен напредак у расвјетљавању ових случајева и да ћемо као резултат тога доћи до нових идентификација. За успјех процеса биће потребна тијесна сарадња ICMP-ја, Тужилаштва БиХ, ИНЛ-а БиХ, судских патолога као и тужилаштава на ентитетским и нижим нивоима“, изјавила је генерална директорица ICMP-ја, Kathryne Bomberger.

До данас је у БиХ идентификовано преко 70% од око 30.000 несталих лица, а већина их је идентификована уз сарадњу ICMP-ја, који је успостављен 1996. године са циљем да обезбиједи сарадњу влада у процесу лоцирања и идентификовања несталих лица.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba