Vijesti

GLAVNI TUŽILAC I ICMP PODRŽAVAJU POČETAK PROCESA REVIZIJE NEIDENTIFIKOVANIH POSMRTNIH OSTATAKA U OBJEKTIMA ZA ČUVANJE POSMRTNIH OSTATAKA U BiH

05.06.2013. 15:00

Očekuje se da će detaljan pregled 9.300 slučajeva u bh. objektima za čuvanje posmrtnih ostataka rezultirati novim identifikacijama.

Proces revizije svih mrtvačnica i kosturnica u BiH, koji je iniciralo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, započeo je 05. 06. 2013. godine aktivnostima na Gradskom groblju „Sutina“ u Mostaru. U toku procesa revizije, u kojem će glavni nosioci aktivnosti biti Institut za nestale osobe BiH, entitetska tužilaštva, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH i Tužilaštvo BiH, utvrdit će se činjenično stanje u objektima, odnosno izvršiti popis svih neidentifikovanih posmrtnih ostataka u 12 objekata u BiH.

Objekti za čuvanje posmrtnih ostataka u oba entiteta u BiH trenutno pohranjuju oko 9.300 neidentifikovanih slučajeva. Prikupljeni podaci ukazuju da ovi slučajevi predstavljaju 2.500 različitih individua, za koje je ICMP primio koštane uzorke i iz njih ekstraktovao genetske profile. Međutim, navedeni genetski profili se nisu podudarili ni sa jednim od preko 9.000 kompletnih „setova“ krvnih uzoraka u ICMP-ovoj bazi, koje je ICMP dobio od 18.000 srodnika nestalih osoba.

Popisom će se utvrditi status svakog pojedinačnog slučaja i procijeniti koje korake je potrebno preduzeti da se slučaj riješi. ICMP će dodijeliti svoj tim antropologa kako bi pomogli Tužilaštvu BiH, Institutu za nestale osobe (INO) BiH, kantonalnim i okružnim tužilaštvima, Tužilaštvu Brčko distrikta BiH i patolozima, u njihovim nastojanjima da riješe ove slučajeve.

Glavni tužilac Goran Salihović: „Tužilaštvo BiH podržava sve aktivnosti usmjerene ka pronalasku i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba, što će pomoći procesu traženja nestalih u BiH i porodicama žrtava rata i ratnih zločina, da nakon dugo godina traganja za posmrtnim ostacima saznaju sudbinu svojih najmilijih, kako bi ih dostojno ukopali. Također, ovaj proces je važan i za procesuiranje predmeta ratnih zločina, u kojima se dokazi o zločinima često zasnivaju na pronađenim i identifikovanim posmrtnim ostacima žrtava. Očekujemo pomoć državnih institucija i međunarodne zajednice u ovom procesu, koji ima za cilj i efikasnije rješavanje predmeta ratnih zločina u interesu pravde i vladavine prava u BiH.“

„ICMP već godinama savjetuje da neidentifikovani ostaci u mrtvačnicama u BiH trebaju proći reviziju. Zahvaljujući inicijativi Tužilaštva BiH, nadamo se da će konačno biti ostvaren napredak u rasvjetljavanju ovih slučajeva i da ćemo kao rezultat toga doći do novih identifikacija. Za uspjeh procesa bit će potrebna tijesna saradnja ICMP-ja, Tužilaštva BiH, INO-a BiH, sudskih patologa kao i tužilaštava na entitetskim i nižim nivoima“, izjavila je generalna direktorica ICMP-ja, Kathryne Bomberger.

Do danas je u BiH identifikovano preko 70% od oko 30.000 nestalih osoba, a većina ih je identifikovana uz saradnju ICMP-ja, koji je uspostavljen 1996. godine sa ciljem da osigura saradnju vlada u procesu lociranja i identifikovanja nestalih osoba.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba