Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA I MJERE ZABRANE ZA OSUMNJIČENE OSOBE KOJE SU LIŠENE SLOBODE U NASTAVKU AKCIJE „PATRIOT“

04.06.2013. 15:45

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog mjere pritvora za jednu osobu, a za dvije osobe uputio je prijedlog mjere zabrane. Pomenute osobe lišene su slobode u nastavku akcije „Patriot“ dana 02. 06. 2013. godine, od strane ovlaštenih pripadnika Agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za osobu:

- S. H. (1959), državljanku BiH.

Tužilaštvo predlaže da Sud BiH prema osumnjičenoj odredi mjeru pritvora u trajanju od jednog mjeseca iz razloga propisanih članom 132. stavom 1. tačkom b) ZKP-a BiH, odnosno zbog postojanja osnovane bojazni da će, ukoliko bude na slobodi, uništiti, sakriti, krivotvoriti dokaze koji su važni za krivični postupak te da će izvršiti uticaj na svjedoke i saučesnike.

Prijedlog za određivanje mjere zabrane upućen je za osobe:

- S. G. (1984), državljanku BiH i

- K. S. (1983), državljanina BiH.

Tužilaštvo predlaže da Sud BiH prema osumnjičenima S. G. i K. S. izrekne mjeru zabrane sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stava 1. tačke c) ZKP-a BiH.

Navedene osumnjičene osobe se terete da su počinile krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZ-a BiH u vezi sa krivičnim djelom protuzakonito posredovanje iz člana 382. KZ-a FBiH u vezi sa krivičnim djelom protuzakonito posredovanje iz člana 219. KZ-a BiH, u vezi sa članom 29. KZ-a BiH, a osumnjičeni S. G. i K. S., u vezi sa članom 31. KZ-a BiH, da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom prijevara iz člana 294. KZ-a FBiH, u vezi sa članom 29. KZ-a BiH.

Prijedlog za određivanje pritvora i za određivanje mjera zabrane upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba