Вијести

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ БиХ И ХРВАТСКЕ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ПОЧИНИЛАЦА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

03.06.2013. 16:01

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић и главни државни одвјетник Републике Хрватске Младен Бајић, у Сарајеву су потписали Протокол о сарадњи у процесуирању починилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ БиХ И ХРВАТСКЕ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ПОЧИНИЛАЦА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

Свечано потписивање Протокола одржано је у згради Делегације Европске уније у БиХ, а потписивању је присуствовао и Њ. Е. амбасадор Петер Соренсен, шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ.

Након потписивања Протокола о сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине Р Србије, које је уприличено 31. јануара ове године у Бриселу, потписивање Протокола са Државним одвјетништвом Републике Хрватске представља значајан корак у сарадњи земаља региона у борби против некажњених ратних злочина.

Овај Протокол омогућиће ефикасније процесуирање починилаца ратних злочина који се налазе у БиХ и Хрватској, а од кривичне одговорности се скривају због двојних држављанстава.

Потписивање Протокола омогућиће процесуирање починилаца ратних злочина, без обзира у којој се земљи налазе, што ће помоћи успостављање владавине права и остваривање правде за жртве ратних злочина.

Тужилаштво БиХ ради на већем броју предмета који се сада не могу процесуирати, јер се осумњичени налазе у Хрватској и имају држављанство ове земље.

Потписивање Протокола ће помоћи превазилажењу овог проблема.

Тужилаштво БиХ наставља активности с циљем потписивања сличног протокола и са Тужилаштвом Републике Црне Горе.

CНИМАК


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba