Vijesti

POTPISAN PROTOKOL O SURADNJI BiH I HRVATSKE U PROCESUIRANJU POČINITELJA RATNIH ZLOČINA

03.06.2013. 16:01

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović i glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić, u Sarajevu su potpisali Protokol o suradnji u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

POTPISAN PROTOKOL O SURADNJI BiH I HRVATSKE U PROCESUIRANJU POČINITELJA RATNIH ZLOČINA

Svečano potpisivanje Protokola održano je u zgradi Delegacije Europske unije u BiH, a potpisivanju je nazočio i NJ. E. veleposlanik Peter Sorensen, šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Nakon potpisivanja Protokola o suradnji sa Tužiteljstvom za ratne zločine R Srbije, koje je upriličeno 31. siječnja ove godine u Briselu, potpisivanje Protokola sa Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske predstavlja značajan korak u suradnji zemalja regije u borbi protiv nekažnjenih ratnih zločina.

Ovaj Protokol omogućit će učinkovitije procesuiranje počinitelja ratnih zločina koji se nalaze u BiH i Hrvatskoj, a od kaznene odgovornosti se skrivaju zbog dvojnih državljanstava.

Potpisivanje Protokola će omogućiti procesuiranje počinitelja ratnih zločina, bez obzira u kojoj se zemlji nalaze, što će pomoći uspostavu vladavine prava i ostvarivanje pravde za žrtve ratnih zločina.

Tužiteljstvo BiH radi na većem broju predmeta koji se sada ne mogu procesuirati, jer se osumnjičeni nalaze u Hrvatskoj i imaju državljanstvo ove zemlje.

Potpisivanje Protokola će pomoći prevazilaženju ovog problema.

Tužiteljstvo BiH nastavlja aktivnosti s ciljem potpisivanju sličnog protokola i sa Tužilaštvom Republike Crne Gore.

SNIMAK


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba