Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ДВА ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА

31.05.2013. 15:19

Тужилац Тужилаштва БиХ је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање притвора за два лица, осумњичена за кривично дјело организираног криминала из члана 250. става 1., у вези са неовлаштеним прометом опојним дрогама из члана 195. става 1. Кривичног закона БиХ.

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене:

1.    Горана Јовановића, држављанина БиХ и

2.   Леона Мендеза (Анто Чанчаревић у Хрватској), држављанина БиХ и Р Хрватске.

Наведени осумњичени су лишени слободе дана 30. 05. 2013. године у јутарњим часовима од стране овлаштених полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту - SIPА, након чега су у законском року предати Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ наведена лица сумњичи да су као припадници међународне организоване криминалне групе, коју чине лица из Републике Хрватске, Републике Србије, Краљевине Холандије и Републике Њемачке, договорили набавку дроге са подручја Јужне Америке, преко Краљевине Холандије и Белгије, са циљем даље продаје ове дроге на подручју Републике Њемачке и других земаља Централне и Источне Европе.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјере притвора из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а), б) и ц) ЗКП БиХ. Одређивање мјере притвора према осумњиченима предложено је због опасности од бјекства. Такође, мјера притвора је предложена и због постојања опасности да би осумњичени боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити већ започето кривично дјело.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba