Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA DVIJE OSUMNJIČENE OSOBE

31.05.2013. 15:19

Tužilac Tužilaštva BiH je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje pritvora za dvije osobe, osumnjičene za krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. stava 1., u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama iz člana 195. stava 1. Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

1.    Gorana Jovanovića, državljanina BiH i

2.   Leona Mendeza (Anto Čančarević u Hrvatskoj), državljanina BiH i R Hrvatske.

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode dana 30. 05. 2013. godine u jutarnjim satima od strane ovlaštenih policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, nakon čega su u zakonskom roku predati Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH navedene osobe sumnjiči da su kao pripadnici međunarodne organizovane kriminalne grupe, koju čine osobe iz Republike Hrvatske, Republike Srbije, Kraljevine Holandije i Republike Njemačke, dogovorili nabavku droge sa područja Južne Amerike, preko Kraljevine Holandije i Belgije, sa ciljem dalje prodaje ove droge na području Republike Njemačke i drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP BiH. Određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima predloženo je zbog opasnosti od bjekstva. Također, mjera pritvora je predložena i zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti već započeto krivično djelo.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba