Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SASTAO SE SA MINISTROM UNUTRAŠNJIH POSLOVA FBiH

30.05.2013. 15:22

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, sastao se sa Predragom Kurtešom, ministrom unutrašnjih poslova FBiH. Na sastanku je razgovarano o predstojećim aktivnostima za preseljenje Tužilaštva BiH u novu zgradu koju sada koristi Jedinica za specijalnu podršku Federalne uprave policije.

GLAVNI TUŽILAC SASTAO SE SA MINISTROM UNUTRAŠNJIH POSLOVA FBiH

Također, razgovarano je i o aktivnostima na pripremi lokacije u Blažuju, na koju se planira premještanje Specijalne jedinice.

Na sastanku je zaključeno da će se preduzeti sve aktivnosti kako bi se ovi procesi proveli brže i efikasnije, a Tužilaštvo BiH će premještanjem u novu zgradu dobiti adekvatne kapacitete za smještaj uposlenika, kao i povećanje kapaciteta u Posebnom odjelu za ratne zločine, koji će pomoći efikasnijem procesuiranju predmeta ratnih zločina u budućnosti.

Ministar Kurteš je upoznao glavnog tužioca da je o navedenim aktivnostima razgovarano i na jučerašnjem sastanku zvaničnika iz oblasti sigurnosti i unutrašnjih poslova sa ambasadorom SAD-а i specijalnim predstavnikom EU u BiH.

Tužilaštvo BiH očekuje da će u što skorijem roku biti omogućeno preseljenje u novu, zasebnu zgradu, gdje će biti osigurani adekvatni kapaciteti za smještaj svih uposlenika Tužilaštva BiH, radi što efikasnijeg rada na složenim predmetima ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije.

Također, na ovaj način će se ispuniti dio preporuka iz strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, u kojima BiH ima obavezu da izađe u susret i pomogne Tužilaštvu BiH u preseljenju u nove prostorije.

Na današnjem sastanku je također razgovarano i o saradnji Tužilaštva BiH i MUP-a FBiH u istraživanju i procesuiranju krivičnih djela organiziranog kriminala i korupcije.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba