Vijesti

ULOŽENA ŽALBA NA ODLUKU O UKIDANJU PRITVORA U PREDMETU ŽIVKO BUDIMIR I DR.

29.05.2013. 14:41

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH je prema Sudu BiH uputio žalbu na rješenje Suda BiH doneseno nakon odluke Ustavnog suda BiH, kojim je odbijen prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora.

Tužitelj je u žalbi decidno naveo žalbene razloge te obrazložio dokaze i zatražio ukidanje rješenja i ponovno određivanje pritvora osumnjičenima.

Uz žalbu, Sudu BiH su dostavljeni i detaljno obrazloženi prikupljeni dokazi, kojima Tužiteljstvo dokazuje radnje osumnjičenih i njihovu uključenost u izvršenje kaznenih djela, o kojima Tužiteljstvo BiH provodi istragu.

Uz žalbu su dostavljeni i dokazi da je osumnjičeni predsjedatelj FBiH vodio detaljnu osobnu evidenciju pomilovanja osuđenih osoba, zajedno sa vlastoručno obilježenim oznakama o urgencijama za pomilovanje te osobama koje urgiraju za pomilovanja ili su veza sa osuđenim osobama koje traže pomilovanje.

Također, Sudu su dostavljeni i dokazi prikupljeni putem posebnih istražnih radnji, iz kojih se u presretnutim razgovorima evidentno i jasno uočava veza između osoba koje su počinile kaznena djela.

Tužiteljstvo BiH očekuje da će Sud BiH, odlučujući po žalbi, ukinuti prethodno rješenje te ponovno odrediti pritvor osumnjičenima.

Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice u ovom predmetu, a građani, javnost i pravosudna zajednica će, sa početkom suđenja u ovom predmetu, imati prigodu vidjeti sa kojom količinom dokaza i argumenata protiv navedenih osumnjičenih raspolažu tužiteljstvo i ovlaštene policijske agencije koje su sudjelovale u istrazi, nakon čega će, vjerujemo, prestati bilo kakve špekulacije i ovaj predmet biti posmatran isključivo u pravosudnom kontekstu, izvan bilo kakvih političkih insinuacija.

Tužiteljstvo BiH nastavlja rad i svoju misiju u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala a u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i uspostave vladavine prava u procesu približavanja naše zemlje europskim integracijama, te pozivamo građane da prijavljuju korupciju Tužiteljstvu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba