Vijesti

7. REGIONALNA KONFERENCIJA DRŽAVNIH TUŽILACA

23.05.2013. 15:26

Delegacija Tužilaštva BiH, sa glavnim tužiocem Goranom Salihovićem na čelu, sudjeluje na 7. Regionalnoj konferenciji državnih tužilaca, koja će početi danas sa radom na Brionima.

7. REGIONALNA KONFERENCIJA DRŽAVNIH TUŽILACA

Na 7. Regionalnoj konferenciji državnih tužilaca, pored glavnog tužioca Gorana Salihovića, sudjeluju i Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Vladimir Vukčević, glavni tužilac Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, kao i Serge Brammertz, glavni tužilac pri MKSJ-u sa saradnicima.

Teme 7. Regionalne konferencije državnih tužilaca odnose se na razmatranja saradnje državnih tužilaštava zemalja regiona u progonu počinilaca ratnih zločina.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, na ovoj stručnoj konferenciji će prezentirati izlaganje koje se odnosi na odnos državnih tužilaštava prema žrtvi, kao i o pravu javnosti u krivičnim djelima ratnih zločina.

Sudionici konferencije, između ostalog, razgovarat će o međunarodnom i rezidualnom mehanizmu za krivične sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, o saradnji na osnovu sporazuma za ratne zločine u regiji – o dosadašnjim rezultatima i prijedlozima za dalju saradnju, kao i o pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji i zatvaranju Poglavlja 23. – pravosuđe i osnovna prava – ratni zločini.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba