Вијести

ПОДИГНУТЕ ДВИЈЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗБОГ ПОРЕСКЕ УТАЈЕ И ЦАРИНСКЕ ПРЕВАРЕ

16.05.2013. 15:12

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је двије оптужнице против:

· М. Х. (1961), рођеног у општини Кључ, настањеног у Будимпешти, држављанина БиХ и Републике Мађарске и

· предузећа из Бање Луке, чији је он власник.

Оптужени М. Х. се у оптужници због пореске утаје терети да је као директор без ограничења и одговорно лице у свом предузећу у Бањој Луци, у периоду од 01. 01. 2010. године до 31. 12. 2010. године, овластио једно лице да у име његовог предузећа може вршити послове у оквиру регистроване дјелатности, те су уношењем неистинитих података у пословне књиге и ПДВ пријаве, те пружањем лажних података о својим стеченим опорезивим приходима и о другим чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавеза, избјегли да плате давања прописана пореским законодавством БиХ. На овај начин су М. Х. и његово предузеће располагали противправно оствареном имовинском користи, оштетивши буџет БиХ у 2010. години за износ од 191.041,90 КМ.

М. Х. и његово предузеће се у овој оптужници терете да су избјегли плаћања прописана пореским законодавством БиХ, дајући лажне податке о својим опорезивим приходима или о другим чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавезе, а износ обавезе чије се плаћање избјегава прелази 50.000 КМ, чиме су учинили кривично дјело порезне утаје из чл. 210. ст. 3. у вези са ст. 1. КЗ-а БиХ, у вези са чл. 125. ст. 4. КЗ-а БиХ, у односу на предузеће чији је власник М. Х. 

У оптужници због царинске преваре против М. Х. и његовог предузећа наводи се да оптужени дана 26. 11. 2009. године у ЦИ Градишка, у намјери да избјегну плаћање царине и других дажбина које се плаћају приликом увоза робе, нису поступили у складу са важећим законским одредбама те су царинском органу поднијели фалсификоване лажне царинске документе у којима су смањили вриједност царинске основице и на овај начин дјелимично избјегли плаћање увозних дажбина које се плаћају приликом увозног царињења робе у БиХ, у укупном износу од 27.975,30 КМ, за који износ су оштетили буџет БиХ.

У другој оптужници против М. Х. и његовог предузећа, они се терете да су у намјери да избјегну плаћање царине или других дажбина које се плаћају приликом увоза робе, поднијели царинском органу фалсификовану царинску исправу, увјерење или други документ који је лажан, а обавеза која је избјегнута прелази износ од 20.000,00 КМ, чиме су учинили кривично дјело царинске преваре из члана 216. става 2. у вези са ст. 1. КЗ-а БиХ у вези са чл. 125. ст. 4. КЗ-а БиХ у односу на предузеће чији је власник М. Х.

Обје оптужнице су прослијеђене на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba