Vijesti

PODIGNUTE DVIJE OPTUŽNICE ZBOG POREZNE UTAJE I CARINSKE PRIJEVARE

16.05.2013. 15:12

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je dvije optužnice protiv:

· M. H. (1961), rođenog u općini Ključ, nastanjenog u Budimpešti, državljanina BiH i Republike Mađarske i

· poduzeća iz Banjaluke, čiji je on vlasnik.

Optuženi M. H. se u optužnici zbog porezne utaje tereti da je kao ravnatelj bez ograničenja i odgovorna osoba u svom poduzeću u Banjaluci, u razdoblju od 01. 01. 2010. godine do 31. 12. 2010. godine, opunomoćio jednu osobu da u ime njegovog poduzeća može vršiti poslove u okviru registrirane djelatnosti, te su unošenjem neistinitih podataka u poslovne knjige i PDV prijave, te pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima i o drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obveza, izbjegli da plate davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH. Na ovaj način su M. H. i njegovo poduzeće raspolagali protupravno ostvarenom imovinskom koristi, oštetivši proračun BiH u 2010. godini za iznos od 191.041,90 KM.

M. H. i njegovo poduzeće se u ovoj optužnici terete da su izbjegli plaćanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim oporezivim prihodima ili o drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obveze, a iznos obveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 KM, čime su počinili kazneno djelo porezne utaje iz čl. 210. st. 3. u svezi sa st. 1. KZ-a BiH, u svezi sa čl. 125. st. 4. KZ-a BiH, u odnosu na poduzeće čiji je vlasnik M. H. 

U optužnici zbog carinske prijevare protiv M. H. i njegovog poduzeća navodi se da optuženi dana 26. 11. 2009. godine u CI Gradiška, u namjeri da izbjegnu plaćanje carine i drugih pristojbi koje se plaćaju prigodom uvoza robe, nisu postupili sukladno važećim zakonskim odredbama te su carinskom tijelu podnijeli krivotvorene – lažne carinske isprave u kojima su smanjili vrijednost carinske osnovice i na ovaj način djelomice izbjegli plaćanje uvoznih pristojbi koje se plaćaju prigodom uvoznog carinjenja robe u BiH, u ukupnom iznosu od 27.975,30 KM, za koji iznos su oštetili proračun BiH.

U drugoj optužnici protiv M. H. i njegovog poduzeća, oni se terete da su u namjeri da izbjegnu plaćanje carine ili drugih pristojbi koje se plaćaju prigodom uvoza robe, podnijeli carinskom tijelu krivotvorenu carinsku ispravu, uvjerenje ili drugi dokument koji je lažan, a obveza koja je izbjegnuta prelazi iznos od 20.000,00 KM, čime su počinili kazneno djelo carinske prijevare iz članka 216. stavka 2. u svezi sa st. 1. KZ-a BiH u svezi sa čl. 125. st. 4. KZ-a BiH u odnosu na poduzeće čiji je vlasnik M. H.

Obje optužnice su proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba