Vijesti

PODIGNUTE DVIJE OPTUŽNICE ZBOG POREZNE UTAJE I CARINSKE PREVARE

16.05.2013. 15:12

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je dvije optužnice protiv:

· M. H. (1961), rođenog u općini Ključ, nastanjenog u Budimpešti, državljanina BiH i Republike Mađarske i

· preduzeća iz Banjaluke, čiji je on vlasnik.

Optuženi M. H. se u optužnici zbog porezne utaje tereti da je kao direktor bez ograničenja i odgovorna osoba u svom preduzeću u Banjaluci, u periodu od 01. 01. 2010. godine do 31. 12. 2010. godine, opunomoćio jednu osobu da u ime njegovog preduzeća može vršiti poslove u okviru registrovane djelatnosti, te su unošenjem neistinitih podataka u poslovne knjige i PDV prijave, te pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima i o drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, izbjegli da plate davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH. Na ovaj način su M. H. i njegovo preduzeće raspolagali protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, oštetivši budžet BiH u 2010. godini za iznos od 191.041,90 KM.

M. H. i njegovo preduzeće se u ovoj optužnici terete da su izbjegli plaćanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim oporezivim prihodima ili o drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveze, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 KM, čime su počinili krivično djelo porezne utaje iz čl. 210. st. 3. u vezi sa st. 1. KZ-a BiH, u vezi sa čl. 125. st. 4. KZ-a BiH, u odnosu na preduzeće čiji je vlasnik M. H. 

U optužnici zbog carinske prevare protiv M. H. i njegovog preduzeća navodi se da optuženi dana 26. 11. 2009. godine u CI Gradiška, u namjeri da izbjegnu plaćanje carine i drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe, nisu postupili u skladu sa važećim zakonskim odredbama te su carinskom organu podnijeli krivotvorene – lažne carinske isprave u kojima su smanjili vrijednost carinske osnovice i na ovaj način djelimično izbjegli plaćanje uvoznih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoznog carinjenja robe u BiH, u ukupnom iznosu od 27.975,30 KM, za koji iznos su oštetili budžet BiH.

U drugoj optužnici protiv M.H. i njegovog preduzeća, oni se terete da su u namjeri da izbjegnu plaćanje carine ili drugih dažbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe, podnijeli carinskom organu krivotvorenu carinsku ispravu, uvjerenje ili drugi dokument koji je lažan, a obaveza koja je izbjegnuta prelazi iznos od 20.000,00 KM, čime su počinili krivično djelo carinske prijevare iz člana 216. stava 2. u vezi sa st. 1. KZ-a BiH u vezi sa čl. 125. st. 4. KZ-a BiH u odnosu na preduzeće čiji je vlasnik M. H.

Obje optužnice su proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba