Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ЧЕТИРИ ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА КОЈА СУ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У ОКВИРУ ПОЛИЦИЈСКЕ АКЦИЈЕ „ЈУГ“

16.05.2013. 14:58

Тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за четири лица, осумњичена за кривично дјело организираног криминала из члана 250. става 1, у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. става 1. Кривичног закона БиХ.

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене:

1.   А. С. (1973) из Призрена, држављанина Републике Србије и Републике Косова,

2.   О. Д. (1976) из Бијељине, држављанина БиХ,

3.   В. Д. (1978) из Бијељине, држављанина БиХ и Р Србије и

4.   И. Д. (1978) из Бугојна, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Наведени осумњичени лишени су слободе дана 14. 05. 2013. године, од стране овлаштених полицијских службеника Граничне полиције БиХ, након чега су у законском року предати Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ сматра да постоји основана сумња да су наведена лица, заједно са осталим лицима, дјеловала као група за организовани криминал, која је од краја јануара па до средине априла 2013. године, договарала и организовала кријумчарење илегалних емиграната, углавном држављана Косова и Турске, преко Републике Србије, Босне и Херцеговине и Р Хрватске у земље Западне Европе, а која лица нису имала дозвољени боравак у тим земљама. За извршену услугу нелегалног превођења држављана Косова и Турске, ова група је од истих узимала уговорене новчане накнаде.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјере притвора из разлога описаних у члану 132. ставу 1. тачкама а), б) и ц) ЗКП-а БиХ.

Мјера притвора предложена је због опасности од бјекства осумњичених, као и због опасности да би осумњичени боравком на слободи могли ометати кривични поступак утицајем на свједоке и саучеснике, те да би могли поновити исто кривично дјело које им се ставља на терет.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, а Тужилаштво наставља истрагу у овом предмету са циљем подизања оптужнице.

Тужилаштво БиХ, заједно са полицијским агенцијама и агенцијама за провођење закона у БиХ и сусједним земљама, предузима интензивне активности на откривању, спречавању и кривичном процесуирању лица која се баве незаконитим активностима из области илегалних миграција, а у складу са приближавањем наше земље европским интеграцијама.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba