Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA ČETIRI OSUMNJIČENE OSOBE KOJE SU LIŠENE SLOBODE U OKVIRU POLICIJSKE AKCIJE „JUG“

16.05.2013. 14:58

Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za četiri osobe, osumnjičene za kazneno djelo organiziranog kriminala iz članka 250. stavka 1., u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. stavka 1. Kaznenog zakona BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

1.   A. S. (1973) iz Prizrena, državljanina Republike Srbije i Republike Kosova,

2.   O. D. (1976) iz Bijeljine, državljanina BiH,

3.   V. D. (1978) iz Bijeljine, državljanina BiH i R Srbije i

4.   I. D. (1978) iz Bugojna, državljanina BiH i R Hrvatske.

Navedeni osumnjičeni lišeni su slobode dana 14. 05. 2013. godine, od strane ovlaštenih policijskih djelatnika Granične policije BiH, nakon čega su u zakonskom roku predati Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH smatra da postoji osnovana sumnja da su navedene osobe, zajedno sa ostalim osobama, djelovale kao skupina za organizirani kriminal, koja je od konca siječnja pa do sredine travnja 2013. godine dogovarala i organizirala krijumčarenje ilegalnih emigranata, uglavnom državljana Kosova i Turske, preko Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i R Hrvatske u zemlje Zapadne Europe, a koje osobe nisu imale dozvoljeni boravak u tim zemljama. Za izvršenu uslugu nelegalnog prevođenja državljana Kosova i Turske, ova skupina je od istih uzimala ugovorene novčane naknade.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članku 132. stavku 1. točkama a), b) i c) ZKP-a BiH.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i supočinitelje, te da bi mogli ponoviti isto kazneno djelo koje im se stavlja na teret.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a Tužiteljstvo nastavlja istragu u ovom predmetu sa ciljem podizanja optužnice.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provedbu zakona u BiH i susjednim zemljama, poduzima intenzivne aktivnosti na otkrivanju, sprječavanju i kaznenom procesuiranju osoba koje se bave nezakonitim aktivnostima iz oblasti ilegalnih migracija, a sukladno približavanju naše zemlje europskim integracijama.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba